Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

U PARTNERSTVU SA UNICEF BiH, FONDACIJA INFOHOUSE ZAPOČINJE REALIZACIJU PROJEKTA “SVA DJECA ZASLUŽUJU SIGURAN ŽIVOT – VAKCINACIJA DANAS!”

U partnerstvu sa Uredom Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu (UNICEF BiH)Fondacija INFOHOUSE počela je sa realizacijom projekta “Sva djeca zaslužuju siguran život – vakcinacija danas!”.

Projekt će se provoditi u Tuzli i Bijeljini, kao i u njihovim ruralnim i urbanim područjima, s obzirom na to da u tim kantonima živi značajan dio stanovništva Federacije BiH, uključujući ranjive grupe. Aktivnosti će biti usmjerene na podizanje svijesti o prednostima vakcinacije kroz rad s pogođenim stanovništvom, zdravstvenim radnicima i medijima, kako bi se povećao postotak vakcinisane djece i spriječila pojava epidemija.

Vođen UNICEF-om, program će integrirati najbolje prakse i tehničku stručnost u povećanju potražnje za vakcinama. Kroz smjernice UNICEF-a o angažmanu zajednice, program će nastojati osnažiti lokalne zajednice da aktivno učestvuju u zagovaranju i podršci imunizaciji.

Predloženi pristup uključuje sljedeće ciljne grupe:

  • Roditelji (oba spola) koji će biti uključeni kroz radionice, kampanje i intervencije na terenu;
  • Zdravstveni radnici, uključeni kroz radionice i intervencije.

Aktivnosti koje će se implementirati su sljedeće:

  • Radionice sa zdravstvenim radnicima;
  • Radionice sa roditeljima;
  • Male intervencije u zajednici (intervencije zdravstvenih radnika na terenu u ruralnim područjima; radionice sa roditeljima, SMS poruke);
  • Komunikacija sa zajednicama i zdravstvenim radnicima – analiza podataka i povratne informacije;
  • Javna i medijska promocija tokom projekta (medijski izvještaji, objave, videozapisi).

 

Osnovni cilj projekta je jačanje i unapređenje procesa redovne imunizacije, s posebnim fokusom na MRP vakcinu. Krajnji rezultat trebao bi biti osmišljavanje praktičnih rješenja za unaprjeđenje stope redovne vakcinacije i povjerenja u proces imunizacije.