Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Počela nova inicijativa Fondacije INFOHOUSE na smanjenju rodne nejednakosti i diskriminacije na tržištu rada!

Zahvaljujući podršci Fonda za lokalne inicijative Kanade (CFLI) fondacija INFOHOUSE pokrenula je projekat za smanjenje diskriminacije i rodne nejednakosti s kojom se susreću zaposlene djevojke i žene u BiH pod nazivom “Jačanje rodne ravnopravnosti na tržištu rada”.

Fokus projekta do februara 2025. biće na kreiranju konkretnih rješenja u poslovnim subjektima koji će pomoći identifikaciji potencijalnih rizika za diskriminatorne pojave u poslovnom okruženju te uspostavljanju mehanizama za osiguranje jednakosti i antidiskriminatorskih praksi.

Ova inicijativa adresira iznimno važan problem s kojim se suočavaju žene u BiH. Naime prema svim relevantnim istraživanjima žene u BiH su često izložene direktnoj diskriminaciji pri zapošljavanju, a kad su I  zaposlene često trpe višestruku diskriminaciju uključujući, ali ne ograničavajući se na seksualno uznemiravanje, potplaćenost, umanjenje porodiljskih prava i slično. Većina poslovnih subjekaza nema lako dostupnu institucionalnu podršku ili mehanizam zaštite od diskiminacije po osnovu spola. Privredni subjekti ne provode pozitivno BiH zakonodavstvo u oblasti ravnopravnosti polova  i zaštite od diskriminacije, a kontrole relevantnih inspekcija, odnosno inspekcije rada su nedovoljno efikasne što problem čini manje vidljivim.

Pojednostavljeno, što je veći stepen feminizacije na radnom mjestu, to je niža prosječna plata po satu u tom preduzeću, čak i ako se poslovi mogu smatrati jednako vrijednim kada su obrazovni, profesionalni i kriteriji osposobljenosti, te vještine, trud, odgovornost, poduzeti rad ili priroda zadataka ekvivalentni .

Među prvim aktivnostima jeste i upravo raspisan Javni poziv firmama za učešće u projektu koji je otvoren do 25. oktobra. Firme odabrane na osnovu Kriterija imaju slijedeće koristi od učešća u ovoj inicijativi:

  • Besplatna ekspertska analiza stanja i izrada dokumenata/mehanizama za unapređenje politika rodne ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije u radnom procesu u skladu sa domaćim zakonima i međunarodnim standardima.
  • Besplatne edukacije vrhunskih stručnjaka_kinja o načinu ispunjavanja obaveza poštivanja rodne ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije u procesu rada i upravljanja u skladu sa domaćim zakonima, međunarodnim standardima i EU direktivama;
  • Medijska promocija privrednog subjekta i promocija firme na zajedničkim događajima/konferencijama.