Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

JAVNI POZIV PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U BiH: PRIJAVITE SE ZA UČEŠĆE U PROJEKTU “JAČANJE RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA NA TRŽIŠTU RADA”

javni-poziv

Referentni broj: CF01/24

Fondacija INFOHOUSE Sarajevo raspisuje Javni poziv za izbor javnih i privatnih privrednih subjekata za učešće u projektu „ Jačanje ravnopravnosti spolova na tržištu rada”. Projekat finansira Fond za lokalne inicijative Kanade CFLI.

CILJ PROJEKTA

Žene u Bosni i Hercegovini su često izložene direktnoj diskriminaciji pri zapošljavanju, ali nemaju institucionalnu podršku niti mehanizme zaštite na raspolagannju. Iako žene u Bosni i Hercegovini čine 50,9 % stanovništva (u poređenju s 49,1 % muškaraca), njihovo učešće u plaćenom radu je značajno niže. Žene se na tržištu rada suočavaju s višestrukom diskriminacijom (uključujući, ali ne ograničavajući se na seksualno uznemiravanje, potplaćenost, umanjenje porodiljskih prava, itd.) i nemaju lako dostupnu institucionalnu podršku ili mehanizam zaštite od diskiminacije po osnovu pola. Privredni subjekti ne provode pozitivno BiH zakonodavstvo u oblasti ravnopravnosti polova i zaštite od diskriminacije a kontrole relevantnih inspekcija (tj. inspekcije rada) su nedovoljno efikasne.

Stoga, ovim projektom INFOHOUSE namjerava inicirati smanjenje diskriminaciju žena na tržištu rada promocijom i zaštitom ekonomskih i socijalnih prava žena te poticanjem procesa integracije ljudskih prava u poslovne prakse. Na tehničkom nivou, projekt će poboljšati ravnopravnost spolova u 5 kompanija u BiH stvaranjem boljeg radnog okruženja za najmanje 100 zaposlenih žena koje će poslužiti kao pozitivan primjer ostalima u kompanijama širom BiH. Također, usvojeni interni akti angažiranih kompanija će pružiti institucionalnu podršku ženama u radu ali i poboljšati imidž kompanija na tržištu.

CILJ JAVNOG POZIVA

Ovaj Javni poziv se raspisuje u cilju:

  • prevencije  diskriminacije  u  radnom  odnosu  u  odabranim  privrednim  subjektima,  sanaglaskom na ekonomska i socijalna prava žena,
  • edukacije iz oblasti njihovih zakonskih obaveza za zaštitu ljudskih prava na radnom mjestu;
  • te kreiranju sigurnog i pozitivnog radnog okruženja, sa naglaskom na ekonomska i socijalna prava žena na tržištu rada u BiH.

KOJU KORIST IMAJU PRIVREDNI SUBJEKTI OD UČEŠĆA U OVOM PROJEKTU?

  • Besplatna ekspertska analiza stanja i izrada dokumenata/mehanizama za unapređenje politika rodne ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije u radnom procesu u skladu sa domaćim zakonima i međunarodnim
  • Besplatne edukacije vrhunskih stručnjaka_kinja o načinu ispunjavanja obaveza poštivanja rodne ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije u procesu rada i upravljanja u skladu sa domaćim zakonima, međunarodnim standardima i EU direktivama;
  • Medijska promocija privrednog subjekta i promocija firme na zajedničkim događajima/konferencijama.

KRITERIJUMI/USLOVI ZA PRIJAVU NA JAVNI POZIV

Tip poslovnog subjekta

  • Svi poslovni subjekti, javni i privatni čiji su osnivači pravna i fizička lica (domaća i strana) u skladu sa zakonom

Veličina preduzeća mjerena brojem zaposlenih:

  • 50 i više zaposlenih

Spolna struktura radne snage:

  • Mješovita

Posebni uslovi:

  • Iskazana spremnost menadžmenta za transparentnost u radu (informacije 0 aktivnostima/novostima dostupne na web sajtu i/ili profilima na društvenim mrežama)
  • Dostupne informacije o standardizaciji upravljanja i poslovnim rezultatima (podaci na zvaničnom web sajtu kompanije poput Godišnjeg izvještaja, standarda rada i dr.)

Potrebna dokumentacija za učešće na Javnom pozivu

Odabrani privredni subjekti će prije potpisivanja ugovora o saradnji biti u obavezi da dostave/daju na uvid projektnom timu dokumente koji potvrđuju ispunjenost kriterijuma za odabir, kao i Izjavu direktora/ice da nisu pod krivičnom istragom i da privredni subjekt ispunjava poreske obaveze, odnosno obaveze prema zaposlenima. Saradnja sa odabranim kompanijama, uz jasno definisane obaveze obje strane, biće formalizovana potpisivanjem ugovora uz prisustvo medija.

METODA PODNOŠENJA PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA JAVNOM POZIVU

Svi zainteresovani prijavitelji popunjavaju Saglasnosti za učestvovanje (na memorandumu poslovnog subjekta) dostupnu na linku (https://infohouse.ba/wp-content/uploads/2024/10/Izjava.docx)  i dostavljaju je zajedno sa Kopijom ID/JIB) na slijedeću e mail adresu adresu: zafir@infohouse.ba; sa obaveznim naslovom “Prijava po Ref broju: CF01/24.

Rok za dostavljanje ponude je najkasnije 06.11.2024. godine do kraja dana. Za sve upite kontaktirajte zafir@infohouse.ba;  ili infohouse@infohouse.ba.

Fondacija INFOHOUSE je zahvalna na doprinosu Kanade ovom projektu kroz Fond za lokalne inicijative Kanade.

Mišljenja sadržana u ovom dokumentu ne odražavaju nužno mišljenja Vlade Kanade.