Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na tržištu rada: SAOPŠTENJE POVODOM 8 MARTA 2024, DANA ŽENA NIJE FER!

NIJE FER!!!! (1)
Povodom 8. Marta, Međunarodnog dana žena, Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva i Fondacija Lara iz Bijeljine žele podsjetiti bh. javnost da nema razloga slavlju jer:

– od 343.500 nezaposlenih u BiH više od 58 posto ili 200.672 su žene,

– oko 200.000 žena posao čeka više od 5 godina,

– upravljačke strukture najvećih kompanija u BiH čini 85 posto muškaraca!

8. Mart je dan kada se obilježavaju privredna, politička i društvena dostignuća žena. Ovaj dan 2024. godine koristimo da sve poslodavce u BiH podsjetimo na jednakopravnost polova na radnom mjestu koja je zagarantovana Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH a koja se na žalost ne sprovodi u većini privrednih subjekata i javnog i privatnog profila.

Koristimo ovaj iznimno važan datum da pozovemo javnost da se pridruži kampanji NIJE FER! Putem kampanje “Nije fer!” naše organizacije će u narednom periodu informirati javnost o ključnim problemima u postizanju rodne ravnopravnosti na bh. tržištu rada te pozvati ključne aktere da zajedno nađemo izvediva rješenja i doprinesemo smanjenju rodnog jaza.

Projekat “Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnopravnost na tržištu rada” implementiraju Fondacija INFOHOUSE i Fondacija LARA iz Bijeljine, a uz podršku Evropske unije. Opšti cilj ovog projekta je doprinijeti smanjenju diskriminacije žena na tržištu rada promovišući i štiteći ekonomska i socijalna prava žena i jačajući proces EU integracija.

 

Sarajevo, 6. mart 2024. godine