Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

INFOHOUSE U 2023. GODINI NASTAVIO SARADNJU S UNICEF-OM: U TOKU POSLJEDNJA FAZA PROJEKTA O REDOVNOJ IMUNIZACIJI DJECE

Naslovna_page-0001

Fondacija INFOHOUSE od početka jula 2022. godine učestvuje u provođenju UNICEF-ovog projekta  „Dizajniranje, prototipiranje i evaluacija intervencija zasnovanih na analizama ponašanja u cilju jačanja redovne imunizacije“.

Riječ je o regionalnom projektu u koji je uključeno nekoliko zemalja, a koji UNICEF realizuje u saradnji s organizacijom The Behavioural Insights Team (BIT) iz Londona, dok se aktivnosti u Bosni i Hercegovini (BiH) ostvaruju u saradnji s Fondacijom INFOHOUSE. Projekat se bavi redovnom vakcinacijom djece u BiH, fokusirajući se na imunizacijske procese u TK, naročito na MRP vakcinu, kao vakcinu koja ima najniži procenat zastupljenosti u poređenju s drugim obaveznim vakcinama u BiH.

Do sada su realizovanje tri projektne faze u okviru kojih su upriličena istraživanja i analize podataka, a sa ciljem osmišljavanja intervencija koje će, u krajnjoj liniji, doprinijeti unapređenju procesa redovne imunizacije djece. U sam proces istraživanja bili su uključeni staratelji djece do godinu dana (uzrast u kojem se, po redovnom kalendaru imunizacije, prima MRP vakcina), kao i medicinski radnici s područja TK koji rade u oblasti redovne imunizacije djece.

Do kraja projekta (30.06.2023. godine) sprovodit će se posljednaj faza koja podrazumijeva implementaciju i evaluaciju. To znači da će se u četiri zdravstvene ustanove s područja TK (DZ Tuzla, DZ Kalesija, DZ Živinice i DZ Gradačac) izvršiti implementacija rješenja (slanje SMS podsjetnika starateljima djece uzrasta od 12 do 15 mjeseci, dijeljenje letaka i lijepljenje postera, te emitovanje video zapisa u kojem se na afirmativan način govori o MRP vakcini), a nakon toga i završno ispitivanje staratelja i medicinskih radnika.

Jedan od ciljeva posljednje faze projekta je dobijanje podataka koji su neophodni za pisanje finalnog izvještaja s preporukama o načinima na koje se može unaprijediti proces redovne imunizacije djece na području TK.

Izuzetno značajnu podršku ovom projektu pružilo je Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, kao i Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, a ništa manje nije važna ni saradnja sa zdravstvenim ustanovama s područja ovog kantona.

U okviru projekta realizovano je i istraživanje “Barijere i pokretači za prihvaćanje vakcina protiv COVID-19 u Bosni i Hercegovini: Kvalitativno istraživanje primjenom fokus grupa” na čijoj izradi je radio istraživački tim u sastavu: doc. dr. Sanjin Musa, dr. med., dr. Nina Bosankić Čmajčanin i prof. dr. Selvira Draganović. Do kraja projekta bit će sprovedeno i istraživanje „Uvid u znanje, stavove i prakse roditelja i šire društvene zajednice u vezi sa redovnom imunizacijom u BiH”.