Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Uzgoj jagoda – Posao za dušu, karta za bolji život

29.04.2022. Milica Nedic 2, Kladari Donji - folija proizvodnja jagode

Milica N., Modričanka, jedna je od hrabrih žena žena koje su odlučile uzeti svoju sudbinu u svoje ruke. Odlučna da se suprotstavi nasilju i pokaže koliko zna i umije, u okviru projekta „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena žrtava nasilja u porodici“ kojeg finansira Evropska unija, prijavila se sredstva za pokretanje vlastitog biznisa i uspjela!

Jedna je od 18 žena koja će kroz ovaj projekat dobiti priliku da pokažu svoje preduzetničke vještine, postajući tako ekonomski nezavisne i spremnije suprotstaviti se svakom obliku nasilja kojem su bile izložene.

Ideje su bile šarolike. Od izrade slastica, preko autopraonica, preduzeća za čišćenje, pa sve do poljoprivrede. Milica se odlučila upravo za poljoprivredu, prema kojoj gaji ljubav još od djetinjstva:Volim raditi oko povrća i voća. To je jednostavno nešto što me opušta i umiruje. Zbog toga sam se odlučila da apliciram na grant sredstva za podršku biznis idejama u okviru otvorenog poziva Fondacije INFOHOUSE iz Sarajeva i Udruženja građana „Budućnost“ iz Modriče za žene koje su preživjele nasilje. Odlučila sam se za uzgoj jagoda, a već tokom maja sam dobila foliju za plastenik, rasade, motokultivator i drugu prateću opremu, a uskoro ću početi i sa uzgojem organske jagode!“

 Mjesec dana nakon prijave, Milica je dobila obavještenje da je jedna od dobitnica ovih sredstava: „Bila sam mnogo sretna kada sam na spisku žena dobitnica sub-grant sredstava pročitala svoje ime“, kaže ona.

Navodi kako će od sada biti u mogućnosti da radi posao od kojeg će moći zaraditi dovoljno novca za svoje životne potrepštine: Ovdje u mom komšiluku dosta ljudi traži jagode, jer ih niko ne proizvodi. Kod mene će od sada moći dobiti frišku i organsku jagodu, jer ih ne prskam ničim što ima u sebi hemikalije. U budućnosti planiram i po trgovinama da prodajem jagode, a nadam se da ću uspjeti ostvariti saradnju sa prodavcima“ – ističe.

Objašnjava kako joj je pomoć koju je dobila od ovih nevladinih organizacija, a iz fondova Evropske unije, iznimno značajna, te da se sada osjeća sigurnije: Značilo mi je mnogo da dobijem jednu ovakvu podršku zato što sada imam sigurnost, posao i svoj novac. A iznad svega volim ono čime se bavim. Kada uđete u plastenik uopšte ne mislite ni o čemu, već uživate u poslu i miru. To je posao i za dušu i za život“ – kaže ova Modričanka.

Direktorica Udruženja građana „Budućnost“ Biljana Savičić ističe kako ova organizacija već godinama ekonomski osnažuje žene koje su preživjele porodično nasilje, te da im osim toga pruža pravnu i psihološku podršku: Veoma smo srećni kada smo u prilici omogućiti ženama iz naše lokalne zajednice, koje su proživjele jedan težak životni period, biti finansijska, ali i motivaciona podrška za novi početak. Moram iskoristiti priliku i zahvaliti se Evropskoj uniji na izdvojenim finansijskim sredstvima za ovu namjenu – kaže Savičić.

Ističe kako je kroz trogodišnji projekat „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena žrtava nasilja u porodici“ osim Milice podržano još 17 žena iz Bijeljine, Banjaluke, Sarajeva, Bihaća i Cazina, sa ukupno 100.000 KM.

Prepoznali smo koje su žene zaista u potrebi, a one koje su imale kvalitetnu biznis ideju prošle su na javnom konkursu za dodjelu bespovratnih sredstava. Vjerujemo da će u narednom periodu uz našu podršku osnažiti biznise i dodatno ih razviti – kaže Savičić.

Osim novčane podrške, u narednom periodu žene će imati i stručnu podršku uspješnih poduzetnika i poduzetnica iz Bosne i Hercegovine i to kroz mentorski program u okviru kojeg će imati priliku osnažiti svoja znanja iz domena biznisa. Za naše korisnice, ali i sve druge zainteresovane žene koje planiraju krenuti sličnim putem, pripremljena je publikacija pod nazivom „Osnove biznisa“, sa ključnim informacijama iz domena poslovanja. Publikacija se može pronaći i preuzeti na internet stranici Fondacije INFOHOUSE i Udruženja građana „Budućnost“ – zaključuje Savičić.