Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Fondacija INFOHOUSE tokom 2022. implementira projekat „Čitaj više, misli više“

Screenshot 2022-03-30 at 14.16.36

Fondacija INFOHOUSE će putem svog portala www.interview.ba tijekom 2022. godine implementirati projekat „Čitaj više, misli više“, koji financijski podržava Evropska zaklada za demokraciju. Cilj je izradom i objavljivanjem tematskih tekstova, te video podcasta, povećati pristup građana tačnim, transparentnim i objektivnim informacijama o političkim i društvenim događajima u vremenu teške političke krize u Bosni i Hercegovini.

„Političku scenu Bosne i Hercegovine najlakše je opisati stalnom blokadom. Nedostatak kompromisa i nerazumijevanje između nacionalnih stranaka koje vode veći dio države stvaraju sistem u kojem se svaki dan obnavlja sukob iz 90-ih, a na štetu ekonomije i budućnosti mladih“, ističe Senka Kurt, koordinatorica projekta.

Navodi kako je zaoštravanje odnosa posebno vidljivo u posljednjih nekoliko mjeseci kroz različita kršenja zakona, odluke visokih predstavnika, protivljenje institucijama sistema, osnivanje novih institucija…

„Takve politike rezultiraju velikim odlaskom mladih  iz Bosne i Hercegovine. Osim toga, veliki problem za one koji žele ili su prisiljeni ostati je strah za vlastitu sigurnost, te raširena korupcija u svim sferama života, od zdravstva do obrazovnog sistem. U takvom okruženju potrebno je dati tačne i objektivne informacije koje neće izazvati dodatne nemire, ali koje će zahtijevati konkretne odgovore i rješenja nadležnih“, kaže Kurt.

U okviru projekta novinari i novinarke portala www.interview.ba će kreirati tekstualne i audio-vizuelne medijske sadržaje, koji će građane Bosne i Hercegovine informirati objektivno, tačno i transparentno o svim političkim i društvenim dešavanjima od javnog interesa. Projekat će biti implementiran u periodu od godinu dana.