Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Mladi iz Goražda, Tuzle i Bijeljine osvojili nagrade na „Takmičenju mladih novinara 2021“

190295702_941264176671902_863096346061362101_n

Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe, Fondacija INFOHOUSE i Interview.ba portal danas su u Sarajevu studentima komunikologije\novinarstva u BiH dodijelili nagrade za najbolje novinarske tekstove nastale u okviru Takmičenja mladih novinara 2021 .

Takmičenje  je dio projekta “Zvižduci mladih za zviždače 2021”, koji implementira Fondacija INFOHOUSE preko portala Interview.ba.

Mladima se danas obratio istraživački novinar i koordinator Koalicije za zaštitu zviždača jugoistočne Europe Mark Worth, koji je pohvalio tekstove studenata.

„Želim Vam čestiti na tome što brinete. Mnogi ljudi danas ne brinu, misle da ne postoji šansa da se bilo šta mijenja, ali svaka osoba i svaka zemlja ima šansu da napreduje. Bez nade i bez brige, ne može se naporaviti promjen. Hvala vam na svemu što ste uradili“, kazao je Worth.

Direktorica Fondacije INFOHOUSE Dženana Alađuz zahvalila se mladim na učešću u takmičenju: „Zadovoljstvo nam je da samo u vremenu pandemije Korona virusa mladima mogli pružiti priliku da napišu svoje prve tekstove i objave ih u jednom od profesionalnih medija“, istakla je Alađuz.

Prvu nagradu osvojio je Haris Tutić iz Goražda, drugu Fatima Memić iz Tuzle i treću Valentina Arsenović iz Bijeljine. Podijelili su svoja iskustva tijekom pisanja članaka s timom Fondacije INFOHOUSE.

„Najteže je bilo čekati odgovor od instucije na moj zahtiev u kojem sam se pozvao na Zakon o slobodi pristupa informacijama. Morao čekati do posljednje dana konkursa“, kazao je Tutić.

U narednom periodu mladi će moći direktno raditi s predstavnicima Koalicije za zaštitu zviždača jugoistočne Europe, Fondacije INFOHOUSE i Interview.ba portala, a njihove pobjedničke priče bit će objavljena na www.interview.ba!