Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Fondacija INFOHOUSE dio je regionalnog projekta „SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija“

corruption-2727571_1280

Fondacija INFOHOUSE sa svojim projektom FiF – Faket i “fake” u medijima u narednih devet mjeseci bit će dio regionalnog projekta SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija, koji se uz podršku Europske unije realizuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.

Priliku da INFOHOUSE bude dio ovog dosita značajnog projekta pružila je Fondacija za razvoj medija i civilnog društva „Mediacentar“, kroz poziv za podnošenje prijedloga projekata „Promocija medijske i informacijske pismenosti u malim gradovima i ruralnim područjima“, na kojem je ideja Fondacije INFOHOUSE prošla.

Naime, projektom FiF predviđene su edukativne sesije za mlade iz Bratunaca, Srebrenice, Zvornika, Gruda, Ljubuškog, Širokog Brijega, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, na kojim će naučiti kako “drugačije posmatrati vijesti”, odnosno biti uvedeni u svijet medijske i informacijske pismenosti.

Dosadašnja istraživanja pokazuju kako medijska pismenost u BiH nije visoko na ljestvici prioriteta kreatora medijskih i obrazovnih politika, iako je izuzetno važna s obzirom na (nacionalnu) podijeljenost medijske scene.

„Rijetko se sadržaji čitaju u pravom kontekstu, a analizira se ko je nešto objavio, zašto, šta je bila svrha, koji je financijski/ideološki background medija. Snažniji razvoj medijske pismenosti pomogao bi “pretvaranju” pasivnih primalaca medijske informacije u aktivne građane javne sfere. To bi pomoglo smanjenju apatije kod građana/ki BiH, te preveniralo širenje lažnih informacija i fake news, koje publika prihvata bez ozbiljnijeg promišljanja i preispitivanja. Izazovna tema, manji gradovi… govorimo o snažnim, medijima bez mržnje i dezinformacija i promociji medijske i informacijske pismenosti“, kazala je projektna koordinatorica FiF projekta Senka Kurt.