Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Konferencija za medije – predstavljanje projekta „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici“

konferencija

Pozivamo predstavnike medija da proprate zvanično predstavljanje projekta „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici“, u organizaciji Fondacije INFOHOUSE iz Sarajeva i Udruženje „Budućnost“ iz Modriče, koje će se održati

U petak, 29.1.2021. godine  s početkom u 12:00 sati

u Kući Ljudskih Prava, (adresa: Dolina 1/1, Sarajevo).

 

Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva i Udruženje „Budućnost“ iz Modriče će u naredne tri godine aktivno raditi na osnaživanju bh. žene, ne samo da podignu svoj glas protiv nasilja, već i da pokrenu svoje biznise, te postanu ekonomski neovisne od nasilnika. Sve to, kroz projekat finansiran od strane Evropske unije, pod nazivom “Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici”, pokrenut početkom ove godine.

Izjave za medije će se održati u 12:10 sati, a medijima će se obratiti:

  • Dženana Alađuz, direktorica Fondacije INFOHOUSE iz Sarajeva
  • Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH
  • Jelena Mišić, direktorica Udruženja „Budućnost“ iz Modriče
  • Biljana Đukić, rukovoditeljica Sigurne kuće „Budućnost“ iz Modriče
  • Predstavnik_ica EU

Statistike pokazuju da je svaka peta žena u Bosni i Hercegovini iskusila neki oblik nasilja od svog partnera, a samo je 5,5% njih potražilo pomoć nadležnih institucija. Prema podacima iz osam sigurnih kuća u BiH, žene koje trpe nasilje pretežno dolaze iz porodica koje imaju niska primanja i nedovoljno su obrazovane. Opći cilj projekta je doprinijeti eliminaciji nasilja i diskriminacije upravo tih žena, žrtava nasilja, kao jedne od najranjivijih skupina, kako promicanjem njihovih ekonomskih, tako i socijalnih prava. Važno je spomenuti da će se kroz projekat nastojati ostvariti suradnja sa državnim institucijama, lokalnim kompanijama, te medijima u cilju postizanja većeg efekta projekta.

Kroz projekat će najmanje 40 žena žrtava nasilja bit podržano u razvoju njihovih ekonomskih aktivnosti samozapošljavanja. Na ovaj način će im se osigurati podrška i mentorstvo u pokušaju da poboljšaju svoju financijsku nezavisnost i ostvare svoja ekonomska i socijalna prava, kao i rodnu ravnopravnost.

Pomozimo ženama da se osnaže, pronađu poslovne prilike, i oslobode nasilnika zajedno!

Za dodatne informacije, molimo kontaktirajte:

Adin Šabić, PR menadžer

Putem emaila na adin@infohouse.ba