Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Međunarodni dan borbe protiv korupcije zatekao BiH koruptivniju nego ikada

c6db11a71571f6269d8aa754fc40212f

Ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv korupcije zatekao je Bosnu i Hercegovinu koruptivniju nego ikada. Pandemija Korona virusa izrodila je brojne afere, a jedna od najpoznatijih je višemilijunska afera „Raspiratori“  u koju su uključeni premijer FBiH Fadil Novalić, direktor FCUZ-a Fahrudin Solak, zastupnica Parlamenta FBiH Jelka Miličević, te ZMBT voditelj Fikret Hodžić.  

Dok su građani/ke pogođeni najvećom zdravstvenom krizom još od Drugog svjetskog rata pojedinci/ke osmišljavali su načine kako da ostvare lične interese pljačkajući državni novac. 

Na današnji Međunarodni dan borbe protiv korupcije, nažalost, nemamo se čime pohvaliti. Umjesto toga, imamo zviždače čiji slučajevi nisu riješeni, predmete koji godinama kupe prašinu u sudovima, dok zakonski okvir koji bi trebao štiti zviždače na državnom nivou ne postoji. U FBiH Zakon o zaštiti prijavilaca korupcije BiH još uvijek je nikad usvojen nacrt, a zaštitu u slučaju prijavljivanja korupcije imaju samo državni radnici. U RS-u Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju štiti i građane/ke i državne službenike u slučaju prijave korupcije. Jedna ovakva situacija iznimno je stimulativna za kriminal, a destimulativna za prijavitelje korupcije.

S tim u vezi, danas moramo jače nego ikada govoriti o problemu korupcije u bh. društvu i nužnosti uspostavljanja vladavine prava, a jedna od ključnih problem koji nas u tome trenutno sprječava je nefunkcionalno pravosuđe, na koje je nedavno ukazao i OSCE, ali i Ured visokog predstavnika BiH, na primjeru predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Fondacija INFOHOUSE u okviru osmogodišnjeg projekta  Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT, koji je završen u septembru 2019. godine, radila je na izradi antikotuptivnih zakonskih rješenja, naročito onih koja doprinose efikasnijoj zaštiti osoba koje su svjedočile korupciji ili je prijavile, te smo lobirali za njihovo usvajanje na entitetskim i na državnom nivou.

Konkretne rezultate osjetili su i građani iz više od 28 općina i gradova širom BiH i to indirektno kroz izradu i provedbu akcionih planova za borbu protiv korupcije. Skupa sa partnerskim organizacijama radili smo na izradi antikoruptivnih pravila i procedura u javnim zdravstvenim ustanovama, a o antikorupciji smo informisali i najmlađe u školama i vrtićima.

U tom smislu, problem korupcije postao je domen našeg djelovanja, te smo i danas nakon završetka projekta dio Koalicije za zaštitu zviždača Jugoistočne Europe. Osim toga, u okviru Fondacije djeluje portal Interview.ba na kojem objavljujemo istraživačke priče, a i ove godine smo dio Programa istraživačkog novinarstva, koji implementira CRMA, a financira USAID.

Mišljenja smo da je nužno da se u borbu protiv korupcije uključi civilno društvo ali i mediji, jedni kako bi je otkrili i iskorijenili, drugi kako bi o tome izvještavali. Iznimno je u toj borbi važna saradnja i dobra komunikacija NVO-a i medija. Sve kako bi se izvršio pritisak na donosioce odluka da građanima/kama ponude dugo očekivane antikoruptivne reforme.