Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Sabini Ćudić dodijeljena nagrada za Slobodu govora zbog ukazivanja na zlostavljanje djece u Zavodu Pazarić

47b9371a5ec847a6416d19e09506ac86

Zastupnica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić šokirala je bosanskohercegovačku javnost prošle godine kada je pokazala fotografije djece s poteškoćama u razvoju vezane za krevete u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe prepoznala je značaj ovakvog istupa, te je danas za hrabrost i služenje javnom interesu uručila nagradu za Slobodu govora Ćudić.

Fotografije koje prikazuju kako uposlenici Zavoda Pazarić tretiraju djecu s poteškoćama u razvoju objavljene su 20. novembra 2019. godine. Djeca su ležala na svojim krevetima ili na podu s vezanim rukama i nogama posteljinom i konopcima. Jedno dijete je bilo vezano za radijator, dok je drugo sjedilo i plakalo na krevetu svezanih ruku.

“Ova situacija se može shvatiti kao moderno ropstvo”, rekla je Ćudić dok je pokazivala fotografije na konferenciji za novinare. Sljedećeg dana 1.000 ljudi protestiralo je pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Osim Koalicije, odavanju priznanja Ćudić pridružile su se i Fondacija INFOHOUSE i Centar za zastupanje građanskih interesa.

“Ovo je bio državani skandal koji nas je sve naljutio”, kazala je direktorica Fondacije INFOHOUSE Dženana Alađuz. „Ćudić zaslužuje našu najiskreniju zahvalnost za otkrivanje dešavanja u ovoj ustanovi. Nadamo se da će, zahvaljujući njenim naporima, uslijediti pozitivna promjena. “

„Sabina Ćudić je državna heroina – jasno i jednostavno“, rekao je koordinator koalicije Mark Worth.

Nagradu za slobodan govor svake godine dodjeljuju Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe i Europski centar za prava zviždača. Međunarodni dan zviždača je dan kada svijet odaje počast građanima/kama koji/e imaju integritet i hrabrost prijaviti nedolično ponašanje, dok drugi šute.

(Infohouse.ba)