Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Uposlenici Fondacije INFOHOUSE podržali protest za djecu Zavoda u Pazariću

576492c356d8e0278dfa7b752bad5bc8

Uposlenici Fondacije INFOHOUSE prisustvovali su danas protestu ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koji je organiziran povodom neadekvatnog tretmana štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. 

Užasnuti nehumanim postupanjem prema djeci, što se moglo vidjeti na fotografijama koje su dostigle u javni prostor, aktivisti Fondacije INFOHOUSE odlučili su pružiti potpunu podršku štićenicima ovog zavoda, ali i drugih ustanova u kojim se nalaze djeca.

Mi nismo zemlja na brdovitom Balkanu ćilimom zastrta, mi smo zemlja na brdovitom Balkanu zastrta koncentracionim logorima i logorima smrti…Pazarić…Vučjak…Nemam riječi da iskažem tugu i sram”, kazala je direktorica Fondacije INFOHOUSE Dženana Alađuz.

Glasnogovornik Fondacije INFOHOUSE Adin Šabić istakao je kako je nehumano postupanje s djecom koja imaju mentalne poteškoće nedopustivo, te kako nadležni trebaju da iznađu adekvatna rješenja i da prilagode ovakve ustanove djeci s poteškoćama.

Vezivanje djece za radijatore je u potpunosti nedopustivo! Iako su djeca s određenim vidovima poteškoća skloni samopovređivanju, u svijetu postoje sobe koje su adekvatno opremljene i u službi djece, koja imaju konstantan nadzor. Raditi s djecom koja imaju poteškoće prije svega znači imati razumijevanja, ljubavi i dovoljno strpljenja, a to nije ono što smo vidjeli na fotografijama”, istakao je Šabić.

Podsjećamo da su prava djece zagarantirana Konvencijom o pravima djeteta. Član 23. ove konvencije kaže “Države stranke priznaju da dijete s teškoćama u duševnom ili tjelesnom razvoju treba voditi ispunjen i pristojan život u uvjetima koji jamče dostojanstvo, jačaju djetetovo oslanjanje na vlastite snage i olakšavaju njegovo djelatno sudjelovanje u zajednici”.

Međutim, ono što djeca u Pazariću žive nije ni približno dostojanstvu, stoga oštro osuđujemo ovakvo postupanje prema djeci i one koji tome svjedoče, a ne čine ništa. Pozivamo nadležne da reagiraju i zaustave ovakvo postupanje nad djecom s poteškoćama u razvoju. Građanima poručujemo da istraju dok se ne dese promjene, jer naša djeca zaslužuju da budu voljena!

(Infohouse.ba)