Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

U Sarajevu predstavljen Priručnik za sudije i tužioce o korupcijskim rizicima u postupcima javnih nabavki

0ef95987526970d668cbb7995fe36b10

U Sarajevu je danas predstavljen “Priručnik za sudije i tužioce: Korupcijski rizici u postupcima javnih nabavki” koji je rezultat aktivnosti Mreže ACCOUNT. Direktor ove Mreže Eldin Karić rekao je da se svi sudionici u ovom projektu uočili problem u prepoznavanju korupcije javnih nabavki, te da je potrebno pomoći ljudima koji se bave sanckcionisanjem ili spriječavanja korupcije.

Kroz razne sesije i okupljanja, došli smo na ideju da prikupimo primjere i korak na sankcionisanju tih slučaja koje smo stavili u priručnik. Ovo je jedan koristan i dobar priručnik za one koji zaista žele da se bave ovim poslom – pojasnio je on.

On je dodao i da će ovi priručnici dostupni u štampanoj i online verziji.

Ovo je naš doprinos pokušaju efikasnijeg procesuiranja korupcije u javnim nabavkama – dodao je on.

Pravna savjetnica u Mreži ACCOUNT i  jedna od autorica Mirela Porubić je rekla da su se autori trudili da pruže doprinos efikasnijoj prevenciji zlupotrebe, te efikasnijem procesuiranju i sankcionisanju krivičnih djela javnih nabavki.

Pojasnila je da su sudije i tužioci glavni fokus ovog priručnika, ali da se nada da će svi sudionici javnih nabavki također biti korisnici ovih priručnika.

– On se sastoji od sedam tematskih poglavlja i zaista se nadamo da će koristiti svima tokom rada – rekla je ona.

Šef Odsjeka za korupciju u Kantonalnom tužilaštvu USK-a Adnan Tulić rekao je da je ovo odgovoran i ambiciozan projekat, te da bi ova praktična brošura mogla olakšati posao svima koji se bave ovim poslom.

Imajući u vidu količinu novca u sistemu javnih nabavki, iskorak u procesuiranju korupcije u javnim nabavkama bio bi iskorak općenito u borbi protiv korupcije. Priručnik će olakšati svim kolegama svakodnevni rad na predmetima koji se tiču zloupotreba u sistemu javnih nabavki – rekao je on.

Dodao je i da je krivično djelo zloupotreba položaja najzastupljenije u praksi.

Tulić je pojasnio i da se često dešava „igranje ping ponga“ između komisija za javne nabavke, koje sastavljaju listu određenih kandidata u javnim nabavkama, te rukovodioca koji u svoju odbranu kaže da su samo izvršili rang liste.

–  Dokaz krivnje može biti često problem za dokazati, a određena rješenja postoje u Brčko distriktu i RS-u, ali je i u FBiH – dodao je on i pojasnio da se u javnim nabavkama kreće veliki novac u milijardama godišnje.

Tulić je rekao da je cilj da priručnik bude praktičan sa primjerima iz praksa, uz davanje smjernica za rješenje.

Konačni cilj su bolji rezultati procesuiranja korupcije u javnim nabavkama i generalno – zaključio je on.

Priručnik je rezultat aktivnosti Mreže ACCOUNT na polju borbe protiv korupcije u javnim nabavkama i cilj mu je pružiti doprinos efikasnijoj prevenciji  zloupotreba, te efikasnijem procesuiranju i sankcionisanju krivičnih djela korupcije u javnim nabavkama.

Dostupan je za preuzimanje www.account.ba.