Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Održan posljednji sastanak Sektorske grupe zviždači: Nadamo se da će civilni sektor nastaviti štiti prava prijavitelja korupcije i zviždača

b262fcb3a88d76445a5d5d6ad933cf2d

Uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u saradnji sa Antikorupcijskom mrežom u BiH (ACCOUNT), danas su predstavnici liderske organizacija Udruženje građana JUSTICIA s predstavnicima ostalih članica Sektorske grupe zviždači (KAM/Zenica, CROA/Sarajevo, CRCD/Doboj, ALDI/Goražde, CGS/Livno) razgovarali o rezultatima koje su postigli u okviru projekta “Zviždimo za zakon – zaštitimo zviždače II”.

Osim toga, predstavnici su pričali o idejama i prijedlozima za formiranje mreže organizacija civilnog društva, koje će se nastaviti zalagati za usvajanje novih zakonskih propisa koji bi doprinijeli ostvarivanju prava i pružanju adekvatne zaštite prijavitelja korupcije.

Sektorska grupa zviždači do sada je ostvarila sjajne rezultate, a posebno izdvajamo nedavno završenu promotivnu kampanju „Borba protiv korupcije počinje od…“ u toku koje je promotivni materijal za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju dostavljen u 55 organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj kao i 41 javnoj instituciji u ovom entitetu.

Predstavnica Fondacije INFOHOUSE Amra Softić kazala je da kao svjedoci i učesnici u procesu i realizaciji svih rezultata na unapređenju mehanizama za zaštitu prijavitelja korupcije na svim nivoima vlasti, Fondacija INFOHOUSE danas sa članicama Sektorske grupe zviždači dijeli onaj završni utisak, kada mogu reći da su uradili sjajan posao.

Vjerujemo da će zaključci i preporuke sa današnjeg sastanka, koji je ujedno i posljednji koji se realizuje u ovom sektoru u okviru projekta ACCOUNT, biti motivirajući za civilni sektor da nastavi sa sistemskim procesima zaštite prava prijavitelja korupcije i zviždača, onako kako smo mi to počeli. Hvala svim članicama ali i partnerima u vlasti na toj istrajnosti – zaključila je Softić.