Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Grad Mostar uskoro će započeti izradu Akcionog plana za prevenciju korupcije

5288462d048e0d3f60f64bb84cff6df4

Glavna savjetnica gradonačelnika Mostar Radmila Komadina potpisala je danas Memorandum o saradnji za izradu antikoruptivnih mjera na lokalnom nivou s direktoricom Fondacije INFOHOUSE Dženanom Alađuz i izvršnom direktoricom Centra za građansku suradnju iz Livna Zulkom Baljak, tako je ovaj grad postao ukupno 30. koji se pridružio antikoruptivnim inicijativama na lokalnom nivou.

– Obavezali smo se da ćemo imenovati osobu koja će biti koordinator ovog projekat, te ćemo oformiti grupu koja će s nevladinom organizacijom koja se spominje u Memorandum iz Livna početi na izradi Akcionog plana u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou – istakla je Komadina.

Izrazila je nadu da će jedan ovakav plan kada se donese zaživjeti u praksi, te da neće ostati samo mrtvo slovo na papiru kao i mnogi dosad što se tiče  borbe protiv korupcije, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

Direktorica Fondacije INFOHOUSE Dženana Alađuz kazala je kako borba protiv korupcije mora početi od nečega ili nekoga.

–  Akcioni planovi koje naša partnerska organizacija CGS Livno radi s gradskim i općinskim uprava su taj dio što mi zovemo nečega. Mora postojati plan, mora biti opredjeljenje i obaveza, koji poslije građani i građanke kao i civilni sektor mogu da monitorišu i da tako, također, pomognu gradskoj upravi Ili opštini s kojom radimo u neku vrstu pregleda, da li je to ono što su željeli i što su se obavezali u borbi protiv korupcije, te da li se provodi? – istakla je Alađuz.

Navela je da će Gradska uprava Mostara zaista istražiti svoje koruptivne rizike sa svojim zaposlenicima, te da će nakon toga sa kolegama iz projekta ACCOUNT napraviti plan koji je realan i ostvariv, te da će tako pokazati svoju transparentnost prema poslovanju.

Izvršna direktorica Centra za građansku suradnju iz Livna Zulka Baljak ističe da je važno da se prati provedba akcionih planova. 

– Pratit ćemo njihovu provedu, kao što pratimo provedbu već postojeća četiri koja su zaista zaživjela, a to su Čitluk, Ljubuški, Tomislavgrad i Čapljina. Tu se zaista provode akcioni planovi i općinske uprave se pridržavaju onoga što su potpisali – rekla je Baljak. 

Potpisivanju je prisustvovao i predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrada Luka Krstanović, koji ne primjeru općine iz koje dolazi ukazao na važnost akcionog plana za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.

 Općina Tomislavgrad je ovaj plan uradila prije zakazanog roka i pokazao se kao vrlo učinkovit. Ono što je koristi dalo općini Tomislavgrad tim potpisivanjem i provedbom akcionog plana jeste da taj plan služi kao kodeks ponašanja kako za uposlenike općine, tako i za građane ovog grada, a s druge strane pomogao je općinu Tomislavgrad kao jedinicu lokalne samouprave da se prijavi na različite projekte koje iniciraju međunarodne organizacije . Uključili smo se u pomoć prilikom izrade akcionih planova i u drugim lokalnim zajednicama zato što smatramo da ovo treba svakoj lokalnoj zajednici – poručio je Krstanović. 

Memorandum o suradnji predstavlja osnovu za rad na projektu izgradnje kapaciteta nevladinih organizacija i odabranih općina/gradova na izradi strategija/akcijskih planova za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou. Ovaj projekt, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID), realizira Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT.

Dokument precizira suradnju općina s predstavnicima nevladinog sektora uključujući tehničku podršku, izgradnju institucijskog kapaciteta, razmjenu informacija i promociju. Grad Mostar, uz pomoć Centra za građansku suradnju iz Livna i partnerskih organizacija, koje su dio Mreže ACCOUNT, će raditi na izradi  Akcionog plana za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.

(Interview.ba)