Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Pravilnici za prevenciju korupcije ostavljeni kao trajni mehanizmi javnim zdravstvenim ustanovama

b1d237aad44a95e3871fc116e6241517

Više od 30 javnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevu, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i Zeničko-dobojskom kantonu, bile su dio implementacijskih aktivnosti na uvođenju modela za borbu protiv korupcije. Predstavnik liderske organizacije u sektoru zdravstva projekta ACCOUNT, Nevladine organizacije Inicijativa i civilne akcije (ICVA), Milan Mirić za Interview.ba rekao je da se ovaj projekat odnosi na izradu i primjenu pravilnika u borbi protiv koupcije, koji ne samo da su usvojeni, već se počelo i sa njihovom primjenom u zdravstvenim ustanovama ovih kantona.

– U Kantonu Sarajevo, odnosno u Općoj bolnici i domovima zdravlja, pravilnici su već uvedeni u praksu, te su postignuti izvjesni rezultati. U Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu su u fazi usvajanja. Nismo zadovoljni rezultima u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde (BPK)- rekao je Mirić.

Napomenuo je i kako su danas u okviru Antikoruptivnog foruma predstavljeni dosadašnji rezultati i iskustva, ali će se na usvajanju pravilnika raditi i sa predstavnicima ostalih kantona u FBiH koji do sada nisu bili dio ovog projekta, a kojima su prezentirane prednosti ovog pravilnika i mogućnost prilagodbe, zavisno od uslova ustanove.

– Ono što sada, na kraju projekta, možemo sa sigurošću reći jeste da javnim zdravstvenim ustanovama ostavljamo jedan efikasan mehanizam za preveniranje korupcije u sektoru zdravstva, mehanizam koji štiti integritet zdravstvenih radnika, ali i mijenja percepciju građana o korupciji u ovom sektoru – navela je predstavnica Fondacije INFOHOUSE, Amra Softić.

Dodala je da je Fondacija ovu priču pokrenula sa Udruženjem ICVA, dok ovaj pravilnik za prevenciju korupcije danas koristi više od 30 partnerskih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Članica Tima za borbu protiv korupcije ZDK Anela Hasanspahić za Interview.ba rekla je kako je cjelokupno društvo posebno osjetljivo na korupciju u zdravstvu, jer se radi o sektoru od vitalnog značaja za sve građane.

– Cilj je da svi građani imaju u zdravstvu jednak tretman. U ZDK je do sada nekoliko zdravstvenih institucija usvojilo pravilnike, dok su neki prevaziđeni i potrebno ih je uskladiti sa trenutnim uređenjem, te radimo na tome – pojasnila je.

Projekat “Uvođenje efikasnog modela za borbu protiv korupcije u zdravstvenim ustanovama u FBiH” realizuje se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Antikoprupcijske mreže civilnog društva ACCOUNT.

Dio ovog projekta su nevladina organizacija Inicijativa i civilna akcija (ICVA) iz Sarajeva, kao članica antikorupcione mreže ACCOUNT.

Sve aktivnosti su dio inicijative za saradnju i zajedničko djelovanje relevantih institucija, ustanova i organizacija civilnog društva na unprijeđenju institucionalnog sistema za spriječavanje korupcije u sektoru zdravstva.

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)