Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Ulične akcije povodom promocije Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju RS počinju 8. aprila

69bc9c3e85c501b0a6208cc7a55abbf9

U sklopu javne kampanje #Borbaprotivkorupcijepočinjeod, čija je svrha promocija Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj”, a koja se realizuje u sklopu projekta „Zviždimo za zakon – zaštitimo zviždače II“, od 8. do 21. aprila ove godine bit će održane ulične akcije u Banja Luci, Doboju, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu, koje će po trgovima ovih gradova provoditi organizacije civilnog društva – članice ACCOUNT mreže.

U tu svrhu bit će pripremljeno veliko ogledalo s natpisom “Borbaprotivkorupcijepočinjeod…” s logom ACCOUNT mreže, leci i plakati. Ulične akcije će biti organizovane u periodu od 10:00 do 14:00 sati u svakom gradu.

Zahtjeve za odobrenje lokacije za ulične akcije Udruženje građana “JUSTICIA” uputit će gradskim upravama i policijskim upravama najmanje osam dana prije održavanja akcija.

U toku ove dvije sedmice, ukoliko bude postojala volja kod Centara za pružanje besplatne pravne pomoći, pokušat će se organizirati Dani otvorenih vrata za potencijalne prijavitelje korupcije. 

Također, za svaku od ovih sedmica u toku uličnih akcija, na socijalnim medijima biće organizovan nagradni kviz za korisnike društvenih mreža s odgovarajućim pitanjima.

Ponuđeni odgovori će biti „Da“ i „Ne“, a jednom od korisnika, koji da tačan odgovor kao nagrada na kućnu adresu bit će dostavljeno promotivno ogledalo „Borbaprotiv korupcijepočinjeod…“. Dobitnik nagrade bit će izabran nasumično pomoću aplikacije Random.org.

Javna kampanja #Borbaprotivkorupcijepočinjed počela je 4. marta, a trebala bi biti završena 5. maja.  Kampanja se realizuje u okviru projektnih aktivnosti Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – ACCOUNT. Njeni realizatori u saradnji s Ministarstvom pravde Republike Srpske su Fondacija INFOHOUSE, Udruženje građana JUSTICIA, Udruženje KAM, Centar za razvoj omladinskog aktivizma – CROA, Centar za razvoj civilnog društva Doboj, ALDI Goražde, Centar za građansku suradnju Livno.

(Interview.ba)