Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Lagumdžija: Konačno je došlo vrijeme da mladi progovore o prošlosti

da8a96cfc8ca1dd33bc42677c8b9c7c6

Naša Emina Lagumdžija dobitnica je treće nagrade za originalni plakat „Fuck the past, kiss the future“, čije je naziv nastao iz istoimenog citata Bono Vox-a. Plakat je posvećen temi suočavanja s prošlošću, a nagradu je dodijelilo Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

Plakatom sam htjela poručiti da historija ne treba da se ponavlja jer je vrijeme da prestanemo gledati konstantno u prošlost i da se konačno okrenemo boljoj budućnosti – objasnila je ona.

Dodala je da je prošlost nešto što je prožeto i među mlađom populacijom, te da treba razgovarati o tome, ali i naučiti iz grešaka koje su se desile, kako se ne bi ponovile.

Mi mladi trebamo dati odgovor i konačno reći: ‘Ne, hajmo u budućnost, idemo raditi nešto novo’. Konstantno življenje u prošlosti budi ljutnju u meni – rekla je Emina.

Na osnovu radova izabranih sudionika sinoć je otvorena izložba umjetnika pod motom „Buka i bijes“.

Osim rada Emine Lagumdžije, nagrađene su još tri rada – Dragana Đukića “Stotinu za jednog”, Kai Davida Melanka “Zavadi pa vladaj“ i Maje Ibrahimpašić “Facing the Past”.

Izložba će biti otvorena do 2. marta, a nakon toga će biti izložena u svim zemljama bivše Jugoslavije, osim Republike Sjeverna Makedonija.