Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Otvoren sajam „Od ideje do biznisa“: Nadamo se da će ovaj sajam postati tradicija

15d43aef6c8a5134e1fc00a9c98b8ab0

Sajam „Od ideje do biznisa“ na kojem je više od 20 startupera predstavilo svoje proizvode i usluge, otvoren je danas na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu. Posjetitelji jednodnevnog Sajma, među ostalim, imaju priliku probati različite kolače, prirodne sokove, preuzeti besplatan primjerak Ultimativnog vodiča za roditelje KIDSinfo, kao i informisati se o turističkoj ponudi Starog Grada.

Edin Ogrešević vlasnik je turističke agencije Meet Bosnia i kaže da je Sajam odlična prilika da se predstave prekrasne destinacije u Općini Stari Grad ali i da mu je projekat „Start-up centar Općine Stari Grad“ itekako koristio u razvoju njegovog biznisa.

„Ispočetka se krenulo sa dva radnika i evo nakon dvije godine imamo pet zaposlenih mladih ljudi koji su odlučili da ostanu u BiH“ – istakao je Ogrešević.

Sajam organizuje Fondacija INFOHOUSE u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP.

„Tri su stvari koje želim da naglasim, a koje pokušavamo kroz naš program da implementiramo. Prva stvar je da stvorimo partnerstvo s Općinom Stari Grad kako bismo zajednički i tansparentno finansirali organizacije civilnog društva kako bismo im pomogli da i oni vrše transparentno implementaciju dobrih projekata. Druga stvar je da pokažemo da je ogroman potencijal civilnog društva. Posljednja stvar je da građanima BiH osiguramo da učine promjene u svom životu. Hrabrost je najveća pružiti podršku ljudima koji uđu u svijet poduzetništva. Ohrabrenje tim ljudima zaista mnogo znači“ – istakao je na otvaranju Sajma Emir Bašić, predstavnik UNDP.  

Gotovo svi biznisi koji su predstavljeni danas rezultat su truda i rada, te učešća u projektu „Start-up centar Općine Stari Grad“.

„Možemo zahvaliti ovim hrabrim ljudima koji su se odlučili na jedan veliki korak da postanu samostalni. Drago mi je da je INFOHOUSE, uz podršku UNDP i Općine Stari Grad, pomogao startuperima da njihovi biznisi postanu vidljivi. Da se pokaže da u našem društvu ima svjetlih priča i svjetlih tačaka“ – istakao je Muhamed Bekto, v.d. direktora Zavoda za zapošljavanje KS.

Otvaranju sajma prisustvovao je i načelnik Općine Stari Grad.

„Općina Stari Grad je zajedno s UNDP-om i Zavodom za zapošljavanje Kantona Sarajevo pomogla da se u ovih prethodnih godinu dana ovaj projekat oživi u punom kapacitetu. Učestvovali smo s nekih 46.000 KM. Nadam se da će ovaj samaj postati tradicija“ – istakao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Prisutnima se zahvalila i direktorica Fondacije INFOHOUSE Dženana Alađuz.  Odala je veliko priznanje ljudima koji samostalno grade i razvijaju svoje biznise. Izrazila je nadu da će njihovi biznisi opstati i da će narednih godina na području Općine Stari Grad biti i više samostalnih biznisa.