Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Žene na političkoj sceni BiH: Snažne ali uvijek u poslijednjim redovima

f7abac252ae5ed68121b92ba7a669d87

Održan prvi trening u sklopu inicijative “Pravna pomoć ženama kandidatkinjama na izborima 2018. godine”

Žene su na političkoj sceni Bosne i Hercegovine gotovo nevidljive. Bliže se opći izbori i Centralna izborna komisija BiH već je ovjerila kandidatske liste i ponovo je na njima znatno manje žena nego muškaraca. Objavljeni podaci pokazali su da tek 16% svih nositelja listi čine žene. Razočaravajuća je činjenica da se o tome šuti, čak I pred izbore.  

Glasni su jedino predstavnici nevladinog sektora u BiH. Uz podršku USAID/BiH, partnerske organizacije Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT, u narednom će period okupiti kandidatkinje na izbornim listama da prisustvuju programu usavršavanja o izbornom zakonodavstvu, pravnom okviru, ali i besplatnoj pravnoj pomoći koja je na raspolaganju kandidatkinjama u izbornom procesu. 

Fondacija INFOHOUSE u saradnji sa Fondacijom CURE, Centrom ženskih prava  Zenica, te Udruženjem građanki Bosansko Grahovo održala je danas prvi trening u Tuzli za više od 20 kandidatkinja.

“Žene na bh. političkoj sceni skoro su potpuno nevidljive. Nerijetko budu i prevarene. Budu na kandidatskim listama, a nakon izbora, stranke odluče da njihovo mjesto zauzme neki pogodniji muški kolega.” – kaže Jadranka Miličević iz Fondacije CURE.

Zato će, u sklopu programa Pravna pomoć ženama kandidatkinjama na izborima 2018. godine, nevladine organizacije okupljene u mrežu ACCOUNT ženama ponuditi mehanizme za borbu protiv korupcije u njihovim strankama. Cilj inicijative je zaštita prava žena u politici u Bosni i Hercegovini kao i povećanje pravne zaštite kandidatkinja u slučaju povrede njihovih izbornih prava, prije i poslije izbora. Ova aktivnost, koja je prva ove vrste u Bosni i Hercegovini, pružit će besplatnu pravnu pomoć kandidatkinjama kojim na bilo koji način budu povrijeđena izborna prava.

“Na ovaj način poručujemo kandidatkinjama svih političkih stranaka u BiH da nisu same i da postoje načini na koje mogu utjecati na stanje u svojim strankama. Ohrabrit ćemo ih da prijave eventulanu korupciju” – istakla je Abela Purivatra iz Fondacije INFOHOUSE.