Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Odgovor građanima Goražda: Problem deponije smeća uskoro će biti riješen

464131a32be92db1eb03bd70266fdd38

Jedan od najvećih problema u Goraždu jeste nepropisno odlaganje smeća. Ovaj problem se vuče iz godine u godinu, građani se boje za svoj život, jer je trenutno nepropisno odlaganje smeća blizu samog grada. Strah od zaraznih bolesti, kao i nesnosan miris koji se širi pogotovo tokom ljetnog perioda je problem koji se još uvijek nije riješio, kazali su građani. Kroz projekat „Građani zahtijevaju odgovore!“ koji su pokrenule organizacija Heinrich Boll Stiftung i Fondacija INFOHOUSE, građani lokalnih zajednica imali su priliku ispričati probleme s kojima se susreću u svojim gradovima. Glavni cilj ovog projekta jeste osigurati bolju informiranost građana o važnim životnim pitanjima, njihovim pravima i obavezama u razvoju demokratskog društva, što je preduvjet njihovog većeg učešća u političkom životu. S toga redakcija portala Interview.ba zajedno s organizacijom Heinrich Boll Stiftung i Fondacijom INFOHOUSE pomaže građanima u pronalaženju odgovora na njihova pitanja. Da li građani Goražda uskoro mogu očekivati rješenje njihovog problema za Interview.ba govorio je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

PROBLEM ODLAGANJA SMEĆA USKORO ĆE POSTATI PROŠLOST Građani Goražda će vrlo brzo biti u prilici da vide izmještanje ove lokacije koja je blizu grada, ali to je tada bilo najpovoljnije rješenje.

INTERVIEW.BA: Jedan od gorućih problema u Goraždu je nepropisno odlaganje smeća,tvrde građani. Zašto ne postoji deponija smeća?

RAMOVIĆ: Odlaganja deponije smeća je dugogodišnji problem u Goraždu. Međutim to nije problem samo kod nas, nego i u drugim lokalnim zajednicama u BiH. Mi smo na dobrom putu da konačno riješimo ovaj problem. Kupili smo 63 dunuma zemljišta. Pribavili smo sve potrebne dozvole, sada smo vlasnici ovog zemljišta, tako da smo dobili i ekološku i upotrebnu dozvolu, što znači da smo trenutno završili veliki posao. Također smo uradili pristupni put na mjestu Trešnjica, gdje želimo da gradimo novu deponiju. Ovih dana potpisali smo ugovor vrijedan 477.000 KM. Od tog novca ćemo izgraditi asfalt. Rok za izgradnju asfalta je narednih šezdeset dana, kada ćemo moći početi odlagati smeće na novoj deponiji. Imamo ugovor s firmom iz Bahreina vezano za izgradnju regionalne deponije, ne samo komunalnog otpada, već i industrijskog i medicinskog.

INTERVIEW.BA: Hoće li svi rokovi biti ispoštovani?

RAMOVIĆ: Urađeno je mnogo ali trenutno zbog situacije u Kataru kasnimo s ovim projektom. Ukoliko iz nekog razloga budemo spriječeni u realizaciji projekta, imamo drugu opciju, a to je Talijanska firma s kojom radimo na vrlo važnom projektu sličnom ovome koji smo potpisali s Katarom. Građani Goražda će vrlo brzo biti u prilici da vide izmještanje ove lokacije koja je blizu grada, ali to je tada bilo najpovoljnije rješenje. Prethodne deponije bile su još i bliže naseljima.

INTERVIEW.BA: Zašto se ovoliko dugo čekalo, s obzirom na to da se trenutno odlaže smeće na području Šišeta i građani se boje jer je to nepropisno odlaganje i postoje ozbiljne opasnosti po njihovo zdravlje, a također i iz Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde su više puta ukazivali na ovaj problem?

RAMOVIĆ: Cijela BiH ima problema s deponijama, odnosno s njihovim lokacijama. Mi smo uradili puno toga s tim što je trebao i sam kanton da se uključi, jer po zakonu, kantoni su dužni da osiguraju lokaciju. Međutim po tom pitanju oni nisu ništa uradili, pa smo mi sami krenuli u realizaciju ovoga projekta. 2008. godine ovaj problem je bio na dobrom putu da se riješi, međutim politika se uvijek umiješa i taj projekat je propao zajedno s ukupno devet lokalnih jedinica od Foče, Kalinovika, Višegrada, Rogatice, Pala itd.

INTERVIEW.BA: Dok se ne izgradi sanitarna deponija, gdje će se odvoziti smeće, da li će se i dalje nepropisno odlagati u okolini Goražda, u obližnjim šumama?

RAMOVIĆ: Odvozit će se na mjesto gdje se i do sada odlagalo, u mjestu Šišeta. Bit će tako naredna dva mjeseca. Nakon toga ćemo imati novu lokaciju i pravo odlaganje deponije smeća.

(Interview.ba, Emina Kišić)