Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Održan Festival “Kupres play”, organizatori poručili: Festival bi mogao biti mjesto suživota i pomirenja

1c6c813bb9d5494160041c1c4ee2fb70

 

Ispod planine Stožer koja se nalazi na visini od 1758 metara, a nedaleko od malog bosanskohercegovačkog grad Kupres, održan je dvodnevni festival “Kupres play”. Festival je ove godine okupio izvođače alternativne muzike, 16 izlagača različitih rukotvorina, ali i brojne građane Bosne i Hercegovine, koji su s njihovom dječicom došli kako bi uživali u potpuno opuštenoj atmosferi. Mladi, koji čini organizacioni tim Festivala, htjeli su pokazati kako se može dobro zabaviti na jednom mjestu, ali i naučiti važne lekcije kada je u pitanju razbijanje predrasuda i stereotipa. Poručili su kako je Festival mjesto za sve, te da predstavlja jedan od načina pomirenja i suživota, jer kako kažu muzika nema granice!

Prvi dan program Festivala je bio večernji, a nastupali su bendovi Mona i Profiteri, Band La Grange, DJ Man Friday i bila je jedna obrada metala “Tribute to Metallica”. Dok su pripreme za drugi dan Festivala protjecale u najboljem redu, posjetioci su se odlučili provozati ski liftom koji vodi ka vrhu Stožera. Više od sedam minuta i već se nalazite na mjestu gdje vam Kupres faktički stoji na dlanu. Dok se sunce borilo s tamnim oblacima, građani su uživali u priređenom roštilju kojeg su nazvali “Vrh svijeta”. Volonter DJ, koji je došao iz Londona samo zbog Festivala, njegovom muzikom uveseljavao je mlade koji su se uz roštilj i pivo opuštali. 

 Festival je ekstra. Svake godine sam ovdje. Prednosti nove lokacije su što možemo slušati muziku iza brda. Na Festivalu će biti prezentirana zdrava hrana. Svi bismo trebali da se zdravo hranimo. Ima masa bilja koje uopće ne koristimo – ističe jedan od posjetitelja Nedeljko Vila.

Iva Bilić iz Ljubuškog kaže kako često ide po festivalima u BiH, te kako voli planinu i planinarenje, koji kao kombinacija, predstavljaju fantastičan spoj za opustiti se i zabaviti se.

– Atmosfera je opuštena i baš je sve super osmišljeno. Svidjeli su mi se umjetnici koji prave skulpture od slame i slike od otpada, baš je inspirativno. Kada je u pitanju ovaj festival poručila bih mladima da ga podržavaju. Bendovi koji su ovdje dosta su kvalitetni. Roštilj na “Vrhu svijeta” plus DJ iz Londona je pun pogodak – kazala je Bilić.

Djeca uživala, crtali, bojili lice i upoznavali nove prijatelje 

Kada se spustite s vrha planine u podnožje, dolazite do mjesta gdje se održavaju centralne aktivnosti. Za najmlađe, ali i odrasle ove godine je organizirana „art radionica“. Za samo nekoliko sati uz pomoć kalupa i boje za hranu nastali su brojni radovi. Međutim, prava zabava je tek počela kada su stigle umjetnice za ukrašavanje lice i tijela. 

-Radionica je jako zanimljiva, iako sam mislila da će biti dosadno. Slikanje po licu je baš furka, dosad to nikad nisam radila. Danas sam crtala zvijezde u svemiru. Bilo je poprilično teško. Imali smo boje, posipali smo ih po papiru, a zatim smo ih kvasili, onda je to izgledao kao svemir. Nakon toga smo koristili šablone na osnovu kojih smo oslikavali oblike. Upoznala sam jednu djevojčicu iz Zagreba – istaknula je djevojčica R.P.

I.Č. je kazao kako mu se najviše sviđaju kalupi pomoću kojih oslikava slova. Koristio je crnu boju, te je rekao da će pokušati još mnoge druge stvari napraviti. L.S. iz Zagreba kaže kako mu se najviše sviđa kalup u obliku šišmiša.

Predavačica Tinka Anić ispričala je šta je to s djecom danas radila i kojom su se tehnikom služili, kazala je da su djeca koristili boje za hranu, koja neće biti štetna čak i ako dođe u dodir s ustima djeteta. 

– Danas smo radili radionicu sa šablonima. Radionica je bila i za odrasle i za djecu, ali pošto su nam se samo djeca prijavila maknuli smo onaj dio izrade šablona. Dali smo im gotove šablone da utiskuju na obojenim i bijelim površinama. Papire smo obojili s bojama za hranu, što je malo neuobičajno, ali je prikladno kad su djeca u pitanju jer boje nisu otrovne, pa čak i da ih stave u usta neće ništa biti, a jako je jeftina opcija – kazala je ona. 

Poručila je da bi svijet bio prekrasan kada bi odrasli bili kao djeca!

Džem, pekmez, slike na platnu, kutijice i mnoge druge rukotvorine krasile su štandove 16 izlagača

Osim što su ove godine priređeni sadržaji za najmlađe, pristigli su i izlagači zdrave ishrane i različitih rukotvorina. Na stolovima izlagača ponuđene su stvari za svačiji ukus. Lijepo pakovani proizvodi i vrlo neobično izrađeni, privlačili su pažnju onih koji se šetali naokolo. Od džemova, pa do drugih izrađenih rukotvorina. Neki su zadovoljni lokacijom, dok drugi nisu, ali su generalno oduševljeni idejom Festivala u svakom smislu.

– Ovakvim festivalima nema broja, di god, baba ode! Super je ovo zamišljeno, ali vrijeme je loše. Ja prodajem slike na foliji, razne likere, džemove, pekmeze, kreme, kao i ručne radove. Svojom prodajom sam poprilično zadovoljna – rekla je Doma Grlar Mihela, jedna od izlagačica.

Stipe Plejić, jedan od izlagača, rekao je kako bi Festival trebao najmanje trajati sedam dana, pohvalio je ovogodišnju lokaciju.

– Fenomenalno je ovdje, nigdje se bolje ne osjećam. Puni pogodak je što je Festival izmješten iz grada ovdje – naveo je on.

Festival pokazuje da je suživot i pomirenje moguće

Jedna od organizatorica Festivala Ivona Turalija kazala je da je Festival dosad obično trajao jedan dan, međutim, da je ovo prvi put da se održava kako dvodnevni, a ukupno 16 put da se generalno održava. Kazala je i nešto više o programu koji su imali drugog dana Festivala.

– Današnji program je otvoren oko 14.00 sati. Ljudi su u sklopu ulaznice imali uključenu i vožnju liftom da odu do vrha, pogledaju prirodu, panoramu kupreškog polja, pojedu nešto i zabave se. Večeras nastupaju grupe Brule i Hodočasnici, Billie Joan, Kidney Stones, The Beat Fleet (TBF), Merrow, Spectrum i Ivan Mikić – istaknula je ona.

Marijan Lozančić, također jedan od organizatora Festivala, ispričao nam je kako je Festival nastao. –U potpunosti je nastao spontano. Ivica Lozančić je mislio dovesti neki svoj prijateljski bend iz Ljubuškog, pa sam se onda ja uključio. Imali smo nekog DJ-a, dobili lovu i pokrenuli festival – rekao je on. 

Naveo je da je to festival alternativne muzike i dobrih vibracija, međutim, da je sadržan od više aspekata. Kazao je kako je Festival podijeljen kroz sedam nota koje čine jednu skalu, tako da imaju humanitarnu notu, afirmacijsku, sociološku itd. 

– Festival svakako može pomoći pomirenju i suživotu. U svojih 16 izdanja okupljao je bendove iz svih dijelova. Naravno, muzika nema granica. Govorimo isti jezik koji se razlikuje u dva slova, u deset rečenica. Tako da mislim da ovakve stvari doprinose suživotu. Treba se manje vraćati na neke rane, koje nas koče u napretku. Smatram da ovo treba biti jedan europski projekt – istaknuo je Lozančić, dodavši da to posebno pokazuju radionice za djecu. 

Građani iz različitih dijelova BiH posjećuju Festival, a najviše ih dolazi iz Hercegovine i Srednje Bosne. Željni dobre muzike i zabave, svi oni na dva dana zaborave na klasične probleme koji tište naše društvo te se prepuste prirodi, dobrim pjesmama I vrlo ukusnoj hrani. Festival bi mogao biti mjesto gdje će mladi BiH postavljati novo temelje i zidati nove cigle suživota, sve do trenutka dok njihova kuća ne bude u potpunosti završena i napravljena u najljepšem obliku.

Festival je podržan kroz projekat PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Međureligijskim vijećem u BiH (MRV), Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC). Veliku zahvalnost provedbi ovih aktivnosti mladi duguju Fondaciji INFOHOUSE, koja je donirala dio sredstava kako bi sponzorirala održavanje festivala.

(Adin Šabić, Interview.ba)