Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Predstavljen Akcioni plan za borbu protiv korupcije u općini Ilijaš

ee842e3019fee30e4ca87cc93974d54b

U zgradi Općine Ilijaš danas je predstavljen Akcioni plan za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou i potpisan je Strateški dokument u kojim su definisane mjere prepoznavanja i sprječavanja korupcije.

Akcioni planovi su urađeni u okviru projekta “Izgradnja kapaciteta nevladinih organizacija i odabranih općina na izradi strategija za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou”, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Projekt realizuje Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT u suradnji s Udruženjem za lokalne razvojne inicijative (ALDI) i Fondacijom INFOHOUSE.

Direktorica Udruženja ALDI Meliha Gačanin kazala je kako je sretna što su aktivnosti u vezi ovog projekta završene, te što su izrađeni akcioni planovi koji će koristiti u svrhu prevencije korupcije.

„Izuzetno mi je drago da smo potpisali Akcioni plan i time smo na neki način doveli do kraja ovu aktivnost. Izrađen je Akcioni plan koji će koristiti općini Ilijaš da u okviru svojih institucija ima prevenciju korupcije koja je u svim segmentima našeg društva. S ovakvim dokumentom možemo dovesti do toga da se to spriječi i da se prije svega uradi prevencija“, kazala je Gačanin.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao kako kontinuirano radi na izgradnji imidža ove općine. Istaknuo je da Akcioni plan predstavlja smjernice za rad svakom radniku.

„Direktno smo radili s nevladinom organizacijom ALDI. Želimo da iskažemo naše opredjeljenje prema problemu korupcije u našem društvu. Akcioni plan je dokument koji daje smjernica za rad svakom uposleniku. On definira i korake i jedan drugačiji pogled i viziju kada je u pitanju korupcija”, rekao je on.

Predstavnik Fondacije INFOHOUSE Adin Šabić čestitao je načelniku ove općine na opredjeljenju da se suprotstavi korupciji.

„Korupcija predstavlja značajan problem našega društva stoga je važno da se borimo protiv nje. Fondacija INFOHOUSE podržava opredjeljenje načelnika općine Ilijaš kada je u pitanju potpisivanje ovog strateškog dokumenta, jer samim time pokazuje da teži ka većoj transparentnosti u poslu kojim se bave“, rekao je Šabić.

Akcioni plan za borbu protiv korupcije fokusiran je tako da se sastoji od 6 strateških ciljeva u sklopu kojih su definisane 23 mjere sa tačno određenim nosiocima aktivnosti i vremenom koje je predviđeno za njihovu implementaciju. Glavni akcent ovog strateškog dokumenta stavljen je na prepoznavanje opasnosti od korupcije kao jednog od najvećih problema u društvu.

Cilj dokumenta je da se njegovom provedbom unaprijedi efikasnost, efektivnost i učinkovitost rada lokalne uprave. Općina Breza se izradom ovog strateškog dokumenta pridružila grupi od 30 općina i gradova u FBiH koji su do sada izradili i usvojili akcione planove za borbu protiv korupcije.