Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

U Goraždu održan Drugi antikoruptivni forum općina i gradova u BiH

47e29f9fe96a1771642fb05ac8a8fd00

Bosna i Hercegovina je jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi. Zasigurno su tu činjenicu imali u vidu učesnici Drugog antikorupcijskog foruma općina i gradova koji je održan u Goraždu. Riječ je o lokalnim zajednicama koje učestvuju u izradi i implementaciji akcionih planova za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou. Na skupu je, kako je saopšteno novinarima, razgovarano o ulozi i pozicijama lokalne uprave u izradi provedbi tih planova. Tokom razgovora predstavljeni su i primjeri dobre prakse u ovoj oblasti, odnosno iskustva u realizaciji ciljeva foruma i kompletnog projekta. Forum su organizovali Fondacija INFOHOUSE i Udruženje ALDI uz podršku USAID-a , a u sklopu Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT.

Među lokalnim zajednicama koje, kako je rečeno, prednjače u tim aktivnostima, je i Goražde.

“Što se tiče seta mjera iz oblasti antikoruptivne politike mi u ovom procesu prednjačimo u odnosu na drugih dvanaest lokalnih zajednica koje su u njemu, u ovom prvom krugu. Mi smo nakon ulaska u cijeli proces početkom 2015. godine pristupili izradi Akcionog plana za borbu protiv korupcije a poslije toga implementaciji mjera sadržanih u akcionom planu za period 2015 – 2017.godina . Sada smo u fazi kvalitetnog redizajna tog akcionog plana” – istakao je Sanid Zirak, pomoćnik gradonačelnika Goražda.

Da se radi o izuzetno značajnoj obavezi i angažovanju lokalnih zajednica u ovom perocesu ocjenio je i Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik. “Goražde je jedan od prvih gradova koji je ušao u ovu priču i na to možete biti ponosni a iskustva iz Goražda su za sve nas veoma značajna. Cijenim da je i ovaj plenum pokazao iskrene namjere onih lokalnih zajednica koje učestvuju u ovom procesu da izgrade snažne mehanizme prevencije korupcije a građanima transpentno funkcionisanje lokalnih zajednica, prije svega u trošenju novčanih sredstava” – rekao je Hadžiemrić.

Sličnog je mišljenja i Luka Krstanović, predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad.

“Mi smo uspješno završili proces izrade Strategije prevencije korupcije, koja će pomoći kao kodeks ponašanja, prije svega državnih službenika, vijećnika i svih građana,a s druge strane i u postizanju standarda u ovoj oblasti koji su prisutni u zemljama Evropske unije” – smatra Krstanović.

Kako cijeli proces i problem ocjenjuju predstavnici nevladinih organizacija? U radu ovog antikorupcionog foruma u Goraždu učestvovala je Mirhunisa Bektaš, predstavnica Udruženja „KAM“ iz Zenice. Pitali smo je kako motivisati građane da prijavljuju slučajeve korupcije i pri tome budu zaštićeni?

“Zakon na državnom nivou o zaštiti zvizdača uopće nije dobar. On ne stimuliše građane da se uključe u ovaj proces i u zakonu gotovo da ih i nema. Ako pogledate podatke državne Agencije za borbu protiv korupcije vidjećete da je registrovano samo pet zaštićenih prijavljivača korupcije u posljednjih nekoliko godina, onda je jasnije u kakvoj smo situaciji. Građani još uvjek nemaju hrabrosti da prijavljuju korupciju jer se boje posljedica za sebe i porodicu” – kaže Bektaš.