Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

USPJEŠNE PRIČE / Biti profesor je Božiji dar, zato se moramo boriti protiv korupcije u obrazovanju

7a6fe08027b80ee08bda1ed60d73e334

Prosvjetna radnica iz Sarajeva, koja je željela ostati anonimna ali koju ćemo za potrebe ove priče zvati Nada, gotovo 20 godina radi kao profesorica Bosanskog jezika i književnosti.

„Biti profesor je Božiji dar“ – kaže Nada sa osmjehom na licu i dodaje da je priviligija biti u prilici da svaki dan svoje znanje prenosite na nove generacije. Na našem kratkom susretu između časova i odjeljenskih zajednica Nada nam je ispričala kako svako jutro proteklih 20 godina na posao ide sa jednom željom, da učenicima prenese što više znanja i iskustva, a da od njih dobije po jedan osmjeh i razlog da se raduje njihovim malim i velikim uspjesima.

No, kao i u svim drugim, i u ovom poslu postoje izuzeci. Privilegiju da prenose znanje, kaže Nada, neki nažalost zloupotrebljavaju. Korupcija u obrazovnom sistemu je ozbiljan problem koji utječe na kvalitet škola i univerziteta širom svijeta, a izuzetak nije ni naša zemlja. Naprotiv. Korupcija se uvukla u sve pore bh. društva i o korupciji jako malo građana želi govoriti. Rezultati ankete, koju je u sklopu ACCOUNT-a provela Fondacija INFOHOUSE, pokazali su da je petina anketiranih navela kako su bili u situaciji da znaju za koruptivne radnje ali ih nisu prijavili. Najčešće zbog straha ili zbog nepovjerenja.

Strah Nadi nije bio prepreka. Antikorupcionoj mreži civilnih organizacija u BiH – ACCOUNT u okviru koje djeluje i Besplatna pravna pomoć, prijavila je pokušaj kršenja zakona prilikom imenovanja novog v.d direktora u Osnovnoj školi „Fatima Gunić“.

Svjesna da je pravda u BiH spora i često nedostižna, godinama je, tvrdi, tražila pravu adresu. Onda ju je konačno i našla.

„Tokom proteklih par godina obraćala sam se na više adresa ali nije bilo rezultata. Inspekciji su svezane ruke ili se tako čini? Odučila sam da probam i na ovaj način jer sam čitala rezultate koje je Mreža ACCOUNT objavljivala“ – istakla je.

U Bosni i Hercegovini pravosudni sistem je spor i nerijetko neefektivan. Tome najbolje svjedoči činjenica da je u 2017. godini u Odjelu Tužilaštva BiH za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju bilo više od 300 neriješenih predmeta. Kao i činjenica da se profesorica Nada u proteklom periodu u nekoliko navrata obraćala institucijama. I da tada nije urađeno ništa.

No, kada se obratila ACCOUNT-ovoj Besplatnoj pravnoj pomoći, Nada je vidjela konkretne pomake. Za nešto manje od mjesec dana, Inspektorat prosvjetne inspekcije KS potvrdio je sumnju iz prijave da su pri zapošljavanju na mjesto vršioca dužnosti direktora škole, počinjene nezakonitosti. Na mjesto v.d. direktora škole, Školski odbor je imenovao osobu koja je do tog momenta bila zaposlena u drugoj školi, što je suprotno zakonu. Također, Odbor je istoj osobi utvrdio radno mjesto na poziciji “nastavnik bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti”, na koju bi stupio nakon isteka mandata v.d. direktora.

Nada je samo jedna od 123 osobe koje su se odvažile i, unatoč strahu ili nepovjerenju u pravosudni sistem, prijavile korupciju.

„Smatrala sam da je moja lična i moralna obaveza da dignem glas protiv korupcije. Kolegice i kolege šute jer se boje odmazde. Krajnje je vrijeme da prestanemo okretati glavu zbog straha i da se uhvatimo u koštac sa korupcijom. Imamo podršku nevladinog sektora“ – zaključila je Nada.

Profesorica Nada jedna je od hiljade osoba kojima je USAID kroz Antikorupcijsku mrežu organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT, omogučio da istupe, prijave korupciju i tako se izbore za bolje sutra sebi ali i ostalim bh. građanima.