Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

„Procjena utjecaja antikorupcijskih propisa i praćenje efekata Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine“

d722f2a14a84b7ad8053262f61a6106b

Fondacija INFOHOUSE, u sklopu Antikorupcione mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT, poziva Vas na press konferenciju „Procjena utjecaja antikorupcijskih propisa i praćenje efekata Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine“ koja će se održati 10. aprila 2018. godine u Hotelu Holiday sa početkom u 11:00 sati.

Medijima će se obratiti Dženana Alađuz, direktorica Fondacije INFOHOUSE, Vladica Babić, pomoćnik direktora Agencije za prevenciju korupcije i Ervin Turbić, direktor Udruženja JUSTICIA.

Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine stupio je na snagu krajem 2013. godine i njime je nametnuta obaveza svim institucijama države Bosne i Hercegovine da donesu interne akte kojima se uređuje postupak internog prijavljivanja korupcije od strane uposlenika, što su institucije i uradile.

Ali, da li je to dovoljno i da li je borba protiv korupcije efikasna?

Među ostalim, na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja koji će otkriti broj prijavljenih slučajeva korupcije u institucijama BiH, broj institucija koje su ispoštovale antikorupcione procedure te broj onih koji su ih ispoštovali samo načelno ili uopće nisu.

Antikorupciona mreža organizacija civilnog društva – ACCOUNT je inicijativa  koja je podržana od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID/BiH.)