Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Usvojen Akcioni plan za prevenciju i sprječavanje korupcije Općine Visoko

d6e7bc44feb1613d041d5385e5745b10

Visoko je prva općina koja je u 2018. godini, u sklopu projekta ACCOUNT, usvojila Akcioni plan za prevenciju i sprečavanje korupcije.

U projektu je do sada sudjelovalo ukupno 28 općina/gradova, a samo u 2017. godini mreži ACCOUNT se u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou pridružilo 8 novih općina/gradova, među kojima je i općina Visoko.

Aktivnost se realizira u skladu s memorandumom o saradnji koji je potpisan između Fondacije INFOHOUSE i Općine Visoko.

Tehničku podršku izradi plana aktivnosti pružilo je Udruženje „KAM“ iz Zenice, koje je ujedno i član ACCOUNTA.

„Korupcija je jedan od najvećih problema u našem društvu i veoma često se spominje i u medijima. Borba protiv korupcije ne smije samo biti priča nego naš svakidašnji posao. Korupcija je veliko zlo zbog kojeg štetu trpimo svi zajedno. Želim da ovaj dokument stalno dorađujemo i da našu dobru praksu podijelimo sa drugim općinama i želim da Bosna i Hercegovina, ne samo deklarativno, nego i suštinski, postane zajednica u kojoj će se na demokratski i zakonit način voditi procesi razvoja zajednice i stvarati bolji ambijent za život svih njenih građana“ – poručila je, između ostalog, načelnica Visokog Amta Babić.

Mreža Account broji oko 150 organizacija, institucija i pojedinaca koji djeluju na području cijele Bosne i Hercegovine i zajedničkim sistematskim radom se bore protiv korupcije.

Ova mreža nevladinih organizacija svojim zagovaračkim i konkretnim akcijama kreira pritisak na bh. vlasti na svim nivoima da ubrzaju antikorupcijske reforme, koje su, uostalom, i obavezujuće za proces evropskih integracija.

„Kada je ovaj dokument u pitanju akcenat smo stavili na prepoznavanje opasnosti od korupcije kao jednog od najvećih problema u društvu.

Cilj dokumenta je da se unaprijedi efikasnost, efektivnost i, generalno, učinkovitost rada lokalne uprave kako bi se umanjile mogućnosti da se neko bavi koruptivnim radnjama“, kazala je, između ostalog, Mirhunisa Bektaš, direktorica Udruženja KAM.

Iako ne postoji jedinstven recept za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, izrada antikorupcijskih akcionih planova pokazala se kao dobar preventivni format.