Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Okrugli stol u Tuzli: Promocija hraniteljstva kao vida zaštite djece bez roditeljskog staranja

a63cd9e38964634741a5a3fe89055308

Pozivamo Vas da prisustvujete okruglom stolu na temu  „Promocija hraniteljstva kao vida zaštite djece bez roditeljskog staranja“, koji organiziraju UNICEF i Fondacija Infohouse.

Okrugli stol će se održati u ponedjeljak, 19.3.2018. s početkom u 16:00 h u Američkom kutku, Mihalja i Živka Crnogorčevića 7 (Zgrada Biblioteke), Tuzla.

Cilj okruglog stola je buđenje i razvijanje svijesti o značaju hraniteljstva i hraniteljskih porodica, te značaja koji porodica uopće ima za psihički razvoj djeteta, formiranje njegove ličnosti, socijalni razvoj i mentalno zdravlje.

Nakon prezentacije programa „Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i sprečavanje razdvajanja porodica“ moderatorice Abele Purivatra, bit će priređen dječiji performans „Šta je porodica iz ugla djeteta?“. O strategiji deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite govorit će Suada Selimović, stručna savjetnica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona. Koncept hraniteljstva predstavit će Lejla Jogunčić, direktorica Centra za socijalni rad Tuzla. 

Kroz pomenuti projekt UNICEF nastoji doprinijeti povećanju broja djece u hraniteljstvu i poboljšanju uvjeta i standarda hraniteljskih porodica kao preduvjeta za kvalitetnu brigu, rast i razvoj djece bez roditeljskog staranja. Projekt se provodi u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci, a u njega će biti direktno uključeno 100 djece iz domova, hraniteljskih i bioloških porodica. Osim djece, u aktivnostima projekta učestvuje više od 160 potencijalnih hranitelja, te roditelji, nastavnici, ali i ključni politički, društveni i socijalni akteri u lokalnim zajednicama.