Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

U HNK-u povećan broj zahtjeva za hraniteljstvo djece bez roditeljskog staranja

63503204d18160dd6a733e989b70c404

„Promocija hraniteljstva kao vida zaštite djece bez roditeljskog staranja“ naziv je okruglog stola koji je jučer, u organizaciji UNICEF-a BiH i Fondacije INFOHOUSE, održan u Američkom kutku u Mostaru.

Kroz ovu aktivnost UNICEF nastoji doprinijeti povećanju interesa za hraniteljstvo,  poboljšanju uvjeta i standarda hraniteljskih porodica kao preduvjeta za kvalitetnu brigu, rast i razvoj djece bez roditeljskog staranja.

Janja Milinković, pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne žaštite HNK-a, tom prilikom je istakla kako je u proces transformacije dječijih domova uključeno i hraniteljstvo, te da primjena Zakona o hraniteljstvu u FBiH počinje 15. marta.

„Na području naše županije educirano je osam obitelji koje mogu biti udomitelji, te ovom prilikom pozivam sve potencijalne obitelji koje žele biti udomitelji djeci bez roditeljske skrbi ili djeci u riziku od razdvajanja od obitelji da se prijave najbližem centru za socijalni rad“, naglasila je Milinković.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizira radionice koje će se provoditi i ove godine za nove hranitelje. Da bi određena osoba postala kandidat za hranitelja mora proći edukaciju sastavljenu od devet sesija putem kojih se stiču stručne kompetencije, znanja i vještine.

Milinković je dodala kako se transformacijom u dječije domove planiraju uvesti nove usluge poput dnevnog centra za djecu s invaliditetom, doma za majku i dijete za maloljetne trudnice i djecu do šest mjeseci.

Renata Brkić, predstavnica Centra za socijalni rad Mostar, kazala je kako trenutno imaju osam predmeta za hraniteljstvo, od čega je jedno nesrodničko, a sedam je srodničkih.

„U 2016. godini smo zaprimili samo jedan zahtjev za udomiteljstvo, dok smo u 2017. godini zaprimili sedam zahtjeva, što znači da su promocije udomiteljstva urodile plodom i ljudi su se nekako osvijestili po pitanju udomiteljstva“, istaknula je Brkić.

Okrugli stol je održan u sklopu programa “Transformacija institucija za zbrinjavanje i prevenciju razdvajanja u porodicama” koji pod sloganom „Svako dijete treba porodicu“ provodi UNICEF u Bosni i Hercegovini, u saradnji s nadležnim ministarstvima (Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo civilnih poslova BiH) i relevantnim nevladinim organizacijama (SOS Dječija sela BiH i Hope and Homes for Children), te uz finansijsku podršku Evropske unije.