Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Dvadeset i pet startup-era općine Stari Grad na dobrom putu prema jačanju njihovih biznisa

1d73e13563b8be946c0f00bab252d7ea

Kroz projekat „Start-up centar općine Stari Grad“ 25 poduzetnika na području Starog Grada imat će priliku da kroz edukaciju s ekspertima poboljšaju planove za biznis, jačaju poduzetničke kapacitete i usvoje znanja o izradi marketinških i biznis planova. Danas u zgradi Općine Stari Grad održana je prezentacija projekta, kojoj je prisustvovalo 20 poduzetnika.

Vlasnik jedne putničke agencije Edin Ogrešević kaže da je prvo počeo raditi kao turistički vodič, nakon čega se odlučio da osnuje svoju agenciju, na tom putu, prema njegovim riječima bilo je jako puno izazova.

„Turizam se razvija u Sarajevu, pa to nije bilo tako teško, ali jako puno izazova ima, čak i onih svakodnevnih. Nijedan put nije lagan“, rekao je Obrešević.

On smatra da je Općina Stari Grad dosta pomogla mladim poduzetnicima. Navodi primjer smanjenja kirije za 40% mladim poduzetnicima.  

Liderica mentorskog monitoring tima ovog projekta Anja Didović i uposlenica INFOHOUSE organizacije informisala je pristune poduzetnike kako će se odvijati aktivnosti u vezi s ovim projektom, te je naglasila da će od 40 postojećih kandidata biti izabrano 25 koji će imati mentorstvo.

„Naš osnovni cilj jeste unapređenje i promocija poduzetništva i poduzetničkog duha kroz jedan novi inovativni pristup. Mi želimi pomoći poduzetnicima da budu konkurentniji i kompetentniji na tržištu privrede, te da razviju svoje vještine i znanja i praktično ih primjene u svom radu“, zaključila je Didović.  

Ovaj projekat realizuju Fondacija INFOHOUSE i općin Stari Grad kao dio Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Europska Unija (EU), a provodi United Nations Development Programme (UNDP).

(Adin Šabić/Interview.ba)