Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Visoko domaćin Prvog sajma Zelene ekonomije u BiH

3899dfe821816fbcb3db3e3b23f81585

Više od 100 učesnika i izlagača posjetilo je danas Konferenciju i Prvi sajam Zelene ekonomije u BiH u Visokom u organizaciji Fondacije Heinrich Boell i Općine Visoko. Događaj je otvorila načelnica Općine, Amra Babić, podsjetivši na veliki potencijal za razvoj zelene ekonomije i zelenih poslova koji ima ova zemlja: „Naša šansa da ljude zadržimo u BiH jeste upravo kroz razvoj zelene ekonomije i poslova u ovoj oblasti.“, rekla je Babić.

Zeleni poslovi, visoki ekološki standardi i razvijena zelena ekonomija su nešto što je već prisutno u Njemačkoj te se dobri primjeri iz prakse te zemlje mogu prenijeti u BiH. Prelazak i razvoj proizvodnje malih preduzeća, porodičnih biznisa, farmi je ono što je posljednjih godina trend u ovoj zemlji, istakao je zamjenik njemačke ambasadorice u BiH, Christian Sedat, obrativši se prisutnima na današnjem događaju.

Visoka stopa nezaposlenosti i dalje je jedan od gorućih problema u BiH te povećanje zaposlenosti treba biti osnovni politički i društveni prioritet.

Kako kaže Marion Kraske iz Fondacije Heinrich Boell, koja je organizator današnjeg događaja „zelena ekonomija i zeleni poslovi nisu nikakav luksuz, kako često ljudi znaju pomisliti ovdje, nego je to šansa za BiH i njen razvoj“.

A to isto smatra i 40 izlagača iz cijele BiH koji su danas u Visokom predstavili svoje proizvode: „Žene iz našeg udruženja bave se pravljenjem tradicionalnih ručkova, preradom voća i povrća, ali i razvojem raznih rukotvorina. Danas možete vidjeti brojne naše proizvode na štandovima, a za goste smo pripremile i ručak“, rekla je Amina Hadžiosmanović iz UG „Aktiv žena Donje Moštre“. 

Nakon bezuspješnih pokušaja revitalizacije industrije došlo je vrijeme da se Bosna i Hercegovina fokusira na svoje prirodne potencijale, zaključak je dašanjeg događaja.