Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Širom BiH održane ulične akcije ‘Podržimo obrazovanje bez korupcije’

af2ef6a0e2c9c528b09655df79f3b312

Centar za razvoj omladinskog aktivizma danas je na Trgu djece Sarajeva povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, organizirao uličnu akciju pod nazivom “Podržimo obrazovanje bez korupcije”.

Mladi iz Centra su osmislili dva segmenta akcije. Prvi je “detektor korupcije” u kojem mladi volonteri anketiraju učenike, studente i druge građane o tome da li su nekada bili dio koruptivnih aktivnosti.

Drugi segment su sapuni, a kako je pojasnila Alma Fejzić iz Centra za razvoj omladinskog aktivizma, njihovom podjelom žele signalizirati građanima, studentima, učenicima da “očiste ruke od korupcije”.

– Želimo da ohrabrimo mlade, učenike, studente i sve građane da se odvaže i hrabro prijave korupciju, ne samo u obrazovanju, iako je danas akcent na obrazovanje, da prijave korupciju u svim segmentima društva, na svim nivoima vlasti, gdje god je ima – kazala je Fejzić.

Današnja akcija se održava u saradnji i sa drugim partnerskim organizacijama u okviru mreže Account, a u okviru projekta “Prevencija korupcije u obrazovanju – više znanja, više transparentnosti”.