Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Održan prvi Antikorupcini forum općina i gradova u BiH: Naš poslodavac je narod, a narod je opredjeljen za borbu protiv korupcije

233826a67be66a810b23a263230da62e

Prvi antikorupcioni forum općina i gradova u BiH, koji je u sklopu Antikorupcione mreže u BiH – ACCOUNT, organizovala Fondacija INFOHOUSE, poslužio je načelnicima i predstavnicima lokalnih zajednica u BiH da razmjene iskustva koja se tiču borbe protiv korupcije.

Prvi antikorupcioni forum općina i gradova u BiH, koji je u sklopu Antikorupcione mreže u BiH – ACCOUNT, organizovala Fondacija INFOHOUSE, poslužio je načelnicima i predstavnicima lokalnih zajednica u BiH da razmjene iskustva koja se tiču borbe protiv korupcije. Danas je, među ostalim, potpisan Memorandum o razumjevanju između ACCOUNT-a i Općine Domaljevac – Šamac. Načelnik Mario Jurkić istakao je da mu je jako drago što je dio ovog projekta.

„U mom mandatu nismo imali još niti jednun prijavu koruptivnih radnji i nadamo se da će se to u narednom periodu promijeniti“ – istakao je Mario Jurkić, načelnik općine Domaljevac – Šamac.

Direktorica INFOHOUSE, Dženana Alađuz, kazala je da je rad u lokalnim zajednicama najvažniji u jako složenom procesu borbe protiv korupcije.

„Naše iskustvo je pokazalo da građani najviše koristi ali i štete mogu osjetiti od svoje lokalne zajednice. Zato je iznimno važno da općine i gradovi urade sve što je moguće na prevenciji korupcije u sopstvenim redovima pa onda i šire. Do sada smo memorandume o razumjevanju potpisali sa 27 općina, a danas i sa 28., sa općinom Domaljevac. Drago nam je da su općine spremne da sarađuju kao i što su opredjeljene za borbu protiv korupcije. Naš je zadatak da pratimo da ta borba ne ostane samo slovo na papiru. Konstantno vršimo monitoringe i rezultati će biti predstavljeni uskoro. Od njih će zavisiti i naši naredni koraci“ – istakla je Dženana Alađuz, direktorica Fondacije INFOHOUSE.

Da nije lako ali da je itekako moguće boriti se protiv korupcije istako je i načelnik općine Gračanica Nusret Helić.

“Odlučili smo se za projekat borbe protiv korupcije jer radimo sa narodom. Narod je naš poslodavac, a narod je rekao ne korupciji” istakao je i dodao da je Općina Gračanica jedna od prvih koja je 2015. godine potpisala Memoradnum o razumjevanju sa ACCOUNT-om.

Općina Travnik također je potpisala Memorandum u oktobru ove godine i već je, tvrdi načelnik Admir Hadžiemrić, krenula u njegovu realizaciju. „Travnik sa snažnom željom kreira pravilnike i Kodeks ponašanja službenika državne uprave koji će pomoći da se minimiziraju koruptivne radnje u našoj općini“ – zaključio je.

Forum je organizovan uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID/BiH.)