Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

BH tate na roditeljskom odsustvu

ada9a09acea936d776a6f55c82778c43

U subotu, 12.08.2017. u periodu od 12:00 do 14:00 sati na platou ispred BBI Centra biti će održana promocija (ulična akcija) inicijative #BHtate.

Tokom promocije građani će moći saznati više o važnosti roditeljskog odsustva za očeve, a očevi koji taj dan budu ispred BBI Centra sa svojom djecom će se moći fotografisati i tako ostvariti mogućnost da, ukoliko budu odabrane, i njihove fotografije budu dio izložbe planirane za novembar 2017.

#BHtate je inicijativa koja zagovara roditeljsko odsustvo za očeve kao jedan od ključnih koraka u postizanju rodne ravnopravnosti u BiH. Nastala je kao spin off izložbe fotografija autora Johan Bävman pod nazivom “Očevi u Švedskoj” koja prikazuje očeve koji su odlučili ostati kod kuće da se brinu o svojim bebama.

Osim što korištenje roditeljskog odsustva od strane očeva doprinosi kognitivnom i emocionalnom razvoju djece, ima velike i ekonomske koristi za porodice. Naime, istraživanja su pokazala da za svaki mjesec tokom kojeg su očevi bili na roditeljskom odsustvu dohodak majki je povećan za 7%. A ujedno, povećava se i BDP zemlje!

Početkom juna 2017. godine napravljena je Facebook stranica #BHtate koja poziva sve očeve u BiH da pošalju jednu ili više svojih fotografija sa djecom uz kratak opis: kakvo je njihovo iskustvo brige o djeci i na koji način je ta briga promijenila njihov odnos. Do sada objavljene fotografije možete pogledati na sljedećem linku https://www.facebook.com/BHtate-114486019146083/

Inicijativu #BHtate implementiraju Ambasada Kraljevine Švedske u Sarajevu i CARE International.

Pozivamo Vas da medijski popratite ovu akciju te Vam ostajemo na raspolaganju za sva pitanja.