Anes Kujović: Pozitivan pogled na život ruši sve barijere

četvrtak, 13 Decembar 2018 11:36

Anes Kujović, učenik drugog razreda Gimnazije Obala u Sarajevu, jednog dana želi biti najbolji košarkaš svijeta. Igranje košarke čini ga jako sretnim, ali za ostvarenje svog cilja, kako kaže, mora još mnogo da vježba. Iako se sve svodi na igru u sklopu školskih aktivnosti, jer nije član nijednog kluba, izraz na njegovom licu dok priča o svojim planovima i željama obećava mnogo.

Pored košarke, Anes rado ide u školu, a pohvalio se i odličnom ocjenom iz matematike. Društvo mu je u fokusu, a uči kada je za to raspoložen. Mnogo voli izlaske, stalno sluša muziku, a u slobodno vrijeme  igra i video igrice.

Iako se jako dobro snalazi u školskim obavezama, frontalni način prezentacije školskog sadržaja je za njega ipak jako monoton. Anes je tinejdžer koji voli interakciju, dinamiku, vizuelan sadržaj i drugačije načine učenja koji nisu tipični za ovdašnje škole.  Anes je tinejdžer sa Down sindromom.

Zahvaljujući njegovoj porodici koja je brzo shvatila da su inkluzija, redovan vrtić i redovna škola zaista jedino pravo rješenje za njega, Anes danas bez problema i bez ikakve asistencije pohađa redovnu školu. ”Nije bilo lako na početku, ali uvijek smo nailazili na dobre osobe koje su bile naša podrška u Anesovom procesu uključivanja”, sjetno će Anesova mama Sevdija Kujović. Temelji njegovog uključivanja bili su u vrtiću “Lane” kojeg se Anes i danas sjeća s osmijehom na licu. Sve tete iz vrtića Anesa su prihvatile s ljubavlju, a on se pokazao kao vrlo kreativno i dobro dijete.

 

Kad ima volje, ima i načina

 

Osnovna škola obično predstavlja prekretnicu u životu svakakog djeteta, ali problem se javlja kada mnogi roditelji ne mogu upisati svoju djecu, djecu s Down sindromom, u škole koji oni žele.

U BiH i dalje jedna trećina građana misli da djeca s teškoćama u razvoju trebaju pohađati odvojenu nastavu u specijalnim školama.

Anesovi roditelji su u tom pogledu ipak imali sreće. Gledali su da to bude njima najbliža škola, odnosno škola u kojoj su Anesova dva starija brata. “Insistirali smo da se naš Anes upiše u redovnu školu, naravno to nije bilo jednostavno, ali su direktorica i pedagog škole odirali ključnu ulogu, a njegove učiteljice su bile strpljive i pune razumijevanja”, objašnjava nam Anesova mama. Osnovna škola Vladislav Skarić bila je njegov drugi dom, imao je jako puno prijatelja, a i roditelji njegovih vršnjaka su porodici Kujović zaista bili jedna velika podrška. Nerazumijevanje nije postojalo.

Učenje novim pravilima škole i grupe nije bilo jednostavno, ali Anes se zajedno s porodicom i učiteljicom uvijek hvatao u koštac s izazovima koji su nailazili. Tajna je u tome što su svi funkcionisali kao tim, i svi su imali veliko razumijevanje za Anesov proces učenja.

 

Svi ideali svijeta, ne vrijede suze jednog djeteta

 

Sam početak srednje škole je za Anesa bilo mnogo drugačije iskustvo. Srednje škole su, generalno manje obuhvaćene procesima koje je inkluzija imala u KS. Bili su po strani i nisu se previše uključivali u ono što je inkluzija zahtjevala, od edukacije, informisanosti i drugih aktivnosti na razvoju inkluzije unutar same škole kao kolektiva. Prva godina je iz tog razloga bila teža za Anesa, ali ipak imao je sreću jer je pripao prekrasnom odjeljenju. “Prvi roditeljski sastanak je bio pun podrške. Ja sam naravno predstavila svoje dijete i svoja očekivanja i zaista su svi roditelji rekli da će dati maksimalno od sebe da sa svojom djecom porazgovaraju i objasne im da Anes ima iste potrebe kao i oni” pojasnila nam je Anesova mama.

Djeca su Anesa prirodno prihvatila, pomažu mu kada je to potrebno, a direktor škole je pokazao otvorenost i spremnost da kao kolektiv uče, i da je za njih ovo jedan veliki izazov jer do tada nisu imali dijete sa invaliditetom u ovom smislu.

 

Malim koracima do progresa

 

Iako država ipak nije dovoljno odgovorila na potrebe djece s Down sindromom u smislu asistencije, povećanje ljudskih resursa i stručne podrške, kao društvo svakako idemo naprijed jer je prije 12-13 godina bilo mnogo drugačije, smatra Sevdija Kujović.

“Tada je sve bilo zatvoreno za djecu s Down sindromom,  a uglavnom su se nudile specijalne škole. Sada su sve škole i vrtići otvoreniji, a i samo društvo je otvorenije. Progresa je itekako bilo, ali najbitnije je da ga ima u kontinuitetu, što nažalost nije slučaj u zadnjim godinama”, kazala je mama Sevdija.

Anesov pozitivan pogled na život ruši sve barijere i postavlja primjer drugima. Njegova dobrota, želja i ambicioznost se rijetko gdje sreću. Porodica mu je najveći oslonac, i ne manjka mu ljubavi, ali država ja ta koja treba da prepozna njegovu istinsku želju i ljubav prema sportu, ohrabri Anesa, te mu omogući, bar djelimično, ostvarenje njegovih želja, a društvu da primjer rušenja predrasuda.

Radionica, na kojoj smo se družili sa Anesom dio je aktivnosti regionalnog projekta „Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“. Projekat implementira UNICEF BiH, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u BiH.

(Belmina Pašalić, Interview.ba)

 • Makron upozorio na opasnost od raspada Evropske unije

  21. May 2019 | 17:17

  Makron upozorio na opasnost od raspada Evropske unije Na taj način je pravdao svoje učešće u kampanji za evropske izbore, koje opozicija otvoreno kritikuje.Francuski predsjednik je izabran 2017. i oduvijek je zagovarao proevropski stav i smatrao da EU treba reformisati.U razgovoru koji je objavilo četrdesetak regionalnih dnevnika on[…]

 • Prezentiran prijedlog Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja HBK-a

  21. May 2019 | 17:00

  Prezentiran prijedlog Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja HBK-a Ovaj dokument izrađen je u okviru FAO projekta "Podrška pripremama za planiranje i provođenje pilot projekta ruralnog razvoja u zajednici na području Hercegbosanske županije" GCP/BiH/008/HUN. Strategija razvoja poljoprivredne i ruralnih područja Hercegbosanske županije 2019.-2025. ima za cilj izgradnju i razvoj kapaciteta[…]

 • Prva bh. jahta krenula put Hamburga

  21. May 2019 | 16:53

  Prva bh. jahta krenula put Hamburga Ova luksuzna jahta duga je gotovo 12 metara i široka 4,4 metra, a visoka je 5,7 metara i ima četiri smještajna kapaciteta. Tu je veliki salon za deset osoba, četiri sobe za po dvije osobe s dva pomoćna ležaja, četiri[…]

 • Wigemark i ambasadori zemalja EU u BiH podržali "inicijativu 20+5+6"

  21. May 2019 | 16:48

  Wigemark i ambasadori zemalja EU u BiH podržali "inicijativu 20+5+6" Oni su upoznali ambasadora Wigemarka i ambasadore zemalja članica EU o "inicijativi 20+5+6", odnosno setom pet hitnih izmjena i dopuna zakona te izmjenama i dopunama i prijedlozima novih 20 zakona, kao i šest inicijativa koje je Vladi i Parlamentu FBiH uputilo[…]

 • Registar pedofila u FBiH nužan, ko god kaže da je atak na ličnost s njim nešto nije uredu

  21. May 2019 | 16:46

  Registar pedofila u FBiH nužan, ko god kaže da je atak na ličnost s njim nešto nije uredu Na ovaj način bi se, kako tvrdi Prlić, jedan ovakav zakon harmonizirao na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je Republika Srpska tokom prošle godine usvojila ovaj zakon i uspostavila registar pedofila.- Zamisao registra je da[…]

 • Državni vrh Srbije najavio jačanje policije i udar na kriminalce u Novome Sadu

  21. May 2019 | 16:43

  Državni vrh Srbije najavio jačanje policije i udar na kriminalce u Novome Sadu  Vučić je tim povodom istaknuo kako država modernizira i jača policiju i da to ne čini radi represije, već radi sigurnosti građana, prenosi agencija Beta.U svojemu govoru srbijanski predsjednik je najavio da će MUP u Novome Sadu provesti jednu od[…]

 • Twit dana: Moamer Kasumović o vjernicima

  21. May 2019 | 16:33

  Twit dana: Moamer Kasumović o vjernicima Nikada vise bogomolja i vjernika, a situacija na terenu paklena - napisao je bh. glumac Moamer Kasumović na svom Twitter nalogu o situaciji u Bosni i Hercegovini.(Interview.ba)

 • Sidran nakon susreta sa Macronom: Bio sam veoma počašćen

  21. May 2019 | 16:29

  Sidran nakon susreta sa Macronom: Bio sam veoma počašćen - Ja sam bio impresioniran činjenicom da sam među tridesetak svjetski poznatih književnih imena gdje ima i nekoliko nobelovaca. To je meni golemo, isto da sam prvi osnovne, mada i ja imam neki književni rejting. Bio sam veoma počašćen, dirnut[…]

 • Na Festivalu "Live Stage" u Sarajevu nastupa 27 muzičara iz regiona

  21. May 2019 | 16:26

  Na Festivalu "Live Stage" u Sarajevu nastupa 27 muzičara iz regiona Festival će biti održan u periodu između 26. i 28.jula na platou Skenderija.Producent festivala Adnan Mundžić rekao je na današnjoj konferenciji za medije da bi svaku noć trebala nastupiti po tri benda, a u ponoć bi počinjao dio sa elektronskom[…]

 • Bevanda: Nisam ministar koji može spremiti 72 točke u vremenu kraćem od 24 sata

  21. May 2019 | 16:15

  Bevanda: Nisam ministar koji može spremiti 72 točke u vremenu kraćem od 24 sata - Možda postoje takvi, ali ja nisam ministar koji se može spremiti za sjednicu ako mu se dostavi materijal za 72 točke u roku kraćem od 24 sata i to bez kompletnih mišljenja nadležnih institucija - kazao je Bevanda, očitujući[…]