INFOHOUSE » NOVOSTI

Javne akcije pod nazivom 'Kad bi žena bila na čelu' održane u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci

27. 11. 2015

U Mostaru,Sarajevu i Banjaluci danas u periodu od 11 do 15 sati održane su javne akcije pod nazivom 'Kad bi žena bila na čelu'. U Mostaru u prostorijama Mepas Malla, u Sarajevu u Sarajevo City Centru i Banjaluci u hipermarketu Konzum Borik.

više informacija

Dobitnici nagrada kviza 'Šta bi bilo da je žena na čelu?'

27. 11. 2015

Tokom jučerašnjeg dana emitovana su tri kviza na radio stanicama u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci i to sljedećim redoslijedom: Radio Otvorena Mreža Sarajevo - u 10.40 i 13.40 sati Radio Dobre Vibracije Mostar - iza 11.00 i iza 13.00 sati Kontakt radio Banjaluka - 09.40 i 13.40 sati Tokom kvizova slušaoci su imali priliku odgovoriti na pet pitanja i osvojiti pet nagrada, odnosno vrijednu torbu za laptop sa pratećim sitnijim nagradama.

više informacija

Kad bi žena bila na čelu: Javne akcije u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci

26. 11. 2015

Ovim putem vas pozivamo na javne akcije pod nazivom 'Kad bi žena bila na čelu' koja će biti održane u petak, 27.11.2015 istovremeno u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci u periodu od 11 do 15 sati. U Mostaru će javna akcija biti održana u prostorijama Mepas Malla, u Sarajevu u Sarajevo City Centru i Banjaluci u hipermarketu Konzum Borik.

više informacija

Radio kvizovi - šta bi bilo kad bi žena bila na čelu?

24. 11. 2015

Danas se igrajte s nama, učite i osvojite vrijedne nagrade! Odgovorite na jedno od pet pitanja vezano za položaj žene kod nas i u svijetu, i nagrada je vaša! Tri kviza emituju se tokom današnjeg dana na radio stanicama u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci i to sljedećim redoslijedom:

više informacija

INFOHOUSE PROMOVISAO PUBLIKACIJU 50 NIJANSI BH. POLITIKE

24. 11. 2015

U sarajevskom Media centru Udruženje INFOHOUSE danas je je promoviralo publikaciju '50 nijansi bh. politike'. Radi se o publikaciji koja se bavi pitanjem rodne ravnopravnosti unutar najjačih političkih partija u Bosni i Hercegovini, odnosno analizom dokumenata i praksi stranaka koje su na vlast došle nakon Opštih izbora 2014. Dakle, partije koje su obuhvaćene analizom su SDP BiH, Demokratska fronta Željko Komšić, SDA, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS.

više informacija

Predstavnice organizacije žena makedonske opštine Sveti Nikola u posjeti INFOHOUSE-u

23. 10. 2015

Predstavnice organizacije žena makedonske opštine Sveti Nikola posjetile su danas Udruženje INFOHOUSE u okviru svoje trodnevne studijske posjete Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Sa menadžericom našeg udruženja Eminom Bečić razgovarale su o projektima za zaštitu prava žena koje INFOHOUSE realizira te razmijenili iskustva koja dvije organizacije imaju u BiH i Makedoniji. Studijska posjeta usmjerena je u glavnom na slične organizacije i fondacije koje djeluju u našoj zemlji, uključujući one koje se bave zaštitom žena-žrtava nasilja

više informacija

Publikacije: • Mapa ravnopravnosti spolova

 • Publikacija “Mapa ravnopravnosti spolova” je prijedlog planova za postizanje ravnopravnosti spolova unutar političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Dokument je nastao u izuzetno bliskoj saradnji sa članovima/članicama stranaka koji su učestvovali u projektu “Rodna ravnopravnost NIJE samo ženska stvar!” i proizvod su njihovog prijedloga i zaključivanja, kao i komparacije sa evropskim praksama kada je riječ o profesionalizaciji stranaka i njihovoj usmjerenosti na poštivanje ljudskim prava.
 • 50 nijansi bh. politike

 • '50 nijansi bh. politike' je istraživanje o rodnoj ravnopravnosti kroz analizu dokumenata sedam najjačih poliitčkih partija u BiH odnosno njihovog odnosa prema ženama u politici. Objavljena je i promovirana istoimena publikacija.
 • Zastupljenost žena u politici

 • Ovo je istraživanje koje je Udruženje 'INFOHOUSE' provelo tokom 2015.godine, a odnosi se na zastupljenost žena u politici u zemljama regiona, članicama nekadašnje Jugoslavije.
 • Analiza programa 2015

 • U publikaciji 'Priča o ravnopravnosti spolova kroz prizmu stranačkih dokumenata' analizirani su programi političkih stranaka u BiH kada je u pitanju položaj žena odnosno mogućnost njihove povećane političke participacije kroz njihovu provedbu.
 • 101 Razlog - Izvještaj istraživanja medija

 • Ova publikacija predstavlja monitoring štampanih medija tokom lokalnih izbora 2012.godine. Istraživanje se odnosi na zastupljenost žena kandidatkinja u medijima odnosno način njihovog predstavljanja u odnosu na kandidate.
 • 101 Razlog - 101 poznate bh. ličnosti

 • '101 razlog za ženu na lokalnim izborima' je publikacija objavljena tokom 2012.godine kada su se u BiH održavali lokalni izbori. Sadrži 101 izjavu 101 javne ličnosti iz naše zemlje o tome zašto glasati za žene.  NEĆU KARANFIL, HOĆU POSAO:

  100 GODINA ŽENSKOG POKRETA: